sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Duunia ja lomaa vierailla mailla

Olin eilen syömässä ystävän kanssa: M on tehohoitolääkäri. Hän on menossa parin kuukauden kuluttua kahden kuukauden työkeikalle Tansaniaan. Työstä maksetaan 45 euroa vuorokausi, myös matkat maksetaan (kuluista vastaa hyväntekeväisyysjärjestö). Täysihoito sairaalan asuntolassa maksaa 22 euroa. Hän lentää Dares Salamiin ja sieltä Cessnalla 1000 km jollekin pienemmälle paikkakunnalle. Siellä on hyvin kuuma, mutta on pukeuduttava peittäviiin löysiin vaatteisiin (M on nainen). Vaatteet voi pesettää mamalla, joka kuivattaa ne ruohon päällä (pyykkinaruja ei ole). Vaatteita on valvottava kuivatuksen ajan (mama valvoo, ettei niitä kähvelletä). Sen jälkeen ne on silitettävä, sillä niihin mönkii ötököitä, jotka on tapettava kuumuudella. Jos menee sisäpihalle, saatetaan asunto sinä aikana ryöstää. Sairaalan lääkkeet varastetaan jatkuvasti. Yöllä ei voi ulkona liikuskella villieläinten vuoksi. M on syntynyt Pohjois-Karjalassa pienellä paikkakunnalla, hänellä tuntuu olevan kyltymätön maailman näkemisen tarve, hän on matkustanut paljon ja asunutkin Englannissa, Kanadassa ja Australiassa. Hänen nykyinen miehensä on kuubalainen.

Kävin M:n kanssa Australiassa, asuimme ensin Brisbanessa M:n tyttären pomon luona. Nainen johti siivousfirmaa. En ole eläissäni nähnyt yhtä siivotonta asumusta. Olohuoneessa seisoi akvaario, joka oli niin limainen, että en voinut katsoa sitä, sillä minua alkoi heti oksettaa ja minä en tosiaankaan ole mikään siivousintoilija. Talo oli omakotialueella. Pihalla juoksentelivat kanat ja jätteet heitettiin ikkunasta kanoille. Pihassa oli ollut myös pari pientä kananpoikaa, parimetrinen käärme oli popsinut ne poskeensa ja sen jälkeen sulatellut aikansa ateriaa pihalla. Nainen kylpi ammeessa vanhan koiransa kanssa, joka oli hänelle suunnattoman rakas.Ulkoovi pidettiin yöllä avoinna koiran vuoksi, vanhus kävi yöpissalla. Autotallissa oli jonkilainen suihkuviritys, tarkistin aamuisin reitin käärmeiden varalta. Nainen keitti koiralleen jotain lihasotkua, sen rasvaiset jäänteet lojuivat hellalla koko vierailumme ajan. Jostain syystä meille tarjoiltu illallinen ei oikein maistunut. Ateria koostui ostereista ja muista meren antimista.

Ilma oli  ikiaurinkoinen ja ihmiset leppoisia. Kävimme Brisbanen lähellä kaupungissa, jonka nimi oli Surfer's Paradise. Miten kaupungilla voi olla moinen nimi? Tampere voisi olla Mustamakkaran syöjän paratiisi.

Ei kommentteja: