sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Mieliaihe

Kirjoitan taas mieliaiheestani- vessoista. Kaikki alkoi mummolasta, pihan perällä sijaitsi puusee. Rakennuksen taakse heitettiin läskiämpärin sisältö. Vessan ympäillä kasvoi saunakukkia, joissa oli keltainen keskusta ja valkeat terälehdet. Reikä oli korkealla, huojuin laitoja henkeni kaupalla puristaen syvän aukon päällä. Paljaat varpaat heiluivat parikymmentä senttiä lattian yläpuolella.

Koulun vessaan pääsi vain ulkokautta. Vain yhdessä vessassa oli ovi, sinne saivat mennä tytöt, joilla oli kuukautiset. Olen kuullut, että armeijassa puuttuivat ennen naispuolustusministeriä vessojen ovet. Se, että ihmisiltä riistetään mahdollsuus tehdä tarpeensa rauhassa on yksi vallankäytön muoto.

Lentokoneen vessassa jätökset häviävät koneellisen imun voimasta. Pelkään lentokoneen vessoja, sillä kun kone putoaa haluan istua paikallani turvavyö kiinnitettynä enkä iskeytyä eriön seiniin. Lapsuuteni junissa kiellettiin WC:n käyttö junan kulkiessa. Pytyn vieressä oli poljin, jolla pytyn pohjassa oleva läppä aukaistiin ja eritteet levisivät pitkin junarataa. Oli jännittävää katsella aukosta ratapölkkyjen vilkkumista.

Kirjaston vessoissa on sinivalot, sillä rakennukset ovat laittomien päihteiden käytön keskittymiä. Tampereen kaupunginkirjaston toisen kerroksen vessan seinään on kirjoitettu: Minut on raiskattu täällä. Välttäkää siis kirjastojen vessoja.

 Ruby et Fellas pubin vessojen oven alalaidan ja lattian väliin on jätetty paljon tilaa. Vessan lattialle sammuneet asiakkaat on helppo kiskoa ulos (oma arveluni). Yleiset vessat ovat niin siivottomia, että miehet kuseskelevat mieluummin niiden ulkoseiniin. Mitä etelämmäksi mennään niin sitä varmemmin pytyn tilalla on reikä lattiassa. Useissa eteläisissä maissa on tarjolla mukavaa eläkeiän puuhaa vessan vartijana. Turistit jättävät mummon edessä olevalle lautaselle pienimmät kolikkonsa. Kuubalaisista vessoista en enää viitsi edes  mainita.

10 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

En voi käyttää yleisiä vessoja. Laatta lentää välittömästi, jos haju on paha. Silti olen ex-kesätyössä vaihtanut vaippoja (ja oksentanut vain kerran). Anteeksi avautumiseni tästä elämää rajoittavasta tekijästä.

Heidi kirjoitti...

Täällä saa avautua.

Tiina kirjoitti...

Oletkohan Tampereelta kotoisin? Tuo koulun vessa kuulosti ihan oman kouluni vessalta. Paitsi että siellä oli ovet jo silloin kun minä kävin koulua, mutta kuulin, että aina ei ollut ollut.

Minerva kirjoitti...

Omalla ala-asteellani tehtiin vessaremontti, kun olin ehkä viidennellä luokalla. Sitä ennen siellä oli vessa, jonne kuljettiin vain ulkokautta. Tyttöjen vessassa oli muutama ovellinen koppi, muuten siellä oli pönttöjä jonossa seinän vieressä, ilman väliseiniä tai ovia. Jos nyt oikein laskin, niin tuon remontin täytyi tapahtua ehkä 80-luvun viimeisenä vuonna (ja koulussa oli ainakin 300 oppilasta).

Heidi kirjoitti...

En ole kotoisin Tampereelta. Olen savolainen. Ovettomuus lienee ollut maan tapa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä valtaa käytettiin entisaikojen talojen hyysiköissä. joissa oli viisi reikää vierekkäin? No, sinne tietty kyllä meni aina tuttuja yhdessä, koulun vessoissa joutui kykkimään vieraitten nähden. Itse muistan lapsuudesta vuokrakesämökin hyysikän, jossa oli juur viis reikää ja aina me eri mökkien lapset mentiin kesken leikkien yhdessä pissalle - tytöt siis, pojat kurkki silloin tällöin alta :-) Pudotusta oli muuten runsaasti. Sanoisin että noin kuus seitsemän metriä, mutta koska jostain kumman syystä kaikki lapsuuden paikat ovat aikuisena näyttäneet todella kutistuneilta, niin ehkä pari metriä vois ehkä olla oikeampi syvyys.

Heidi kirjoitti...

Olen nähnyt aikuisena mummolan vessan ja se oli säälittävän pieni mittasuhteiltaan.

jorma kirjoitti...

Nykyäänkin käytetään niitä lapsuuden junia. Ruuhka-ikoina. Se on aika uskomatonta, mutta jätökset putoavat edelleen ratakiskojen väliin. EU:n hygieniakomissaari ei ole ehtinyt tarkastuskäynnille kun Bulgariassa ja Romaniassa on ollut hommia.

Aikku kirjoitti...

Italiassa kävin siistissä ja viihtyisässä kahvilassa. Vittorio Venoton kaupungissa. Mies meni vessaan ja sanoi palattuaan: miehille ja naisille on sitten yhteinen vessa. Ok, vastasin, ja menin vessaan. Molemmat sukupuolet käyttivät samaa reikää lattiassa.

Heidi kirjoitti...

Veronassa, hienossa kahvilassa kesäkuussa oli tuollainen pytytön vessa. Joidenkin mielestä se on hygieenisempi. USA:ssa jätökset huuhdotaan suurella vesimäärällä. Siellä vessa onkin hienosti restroom.