keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Heidi järjestää

Vuoden kuluttua julkaistavalle lastenkirjalleni mietitään myyvää nimeä. Olen perehtynyt  lastenkirjojen nimiin ja huomannut, että niissä mainitaan usein kirjan päähenkilön nimi. Voisin ottaa esimerkin kaukaa menneisyydestä Astrid Lindgrenin kirjoista: Eemelin uudet metkut, Peppi järjestää,  Yksityisetsivä Kalle Blomkvist, Katto-Kassinen kujeilee, Se pikuinen Lotta, Marikki, Rasmus ja kulkuri ja niin edelleen. 

Lastenkirjoilla ei ole hämäriä nimiä kuten aikuisten romaaneilla: Sataa suolaista vettä (Eeva Joenpelto), Hänen olivat linnut (Marja-Liisa Vartio) tai jos katsotaan syksyn uutuuskirjoja: Pimeät kuut (Tommi Kinnunen) tai Liekinkantajat (Ulla-Leena Lundberg).

Pakko myöntää, että alkuperäinen nimi oli hieman hämärä. 

Ajatelkaa, miltä tuntuisi, jos aikuisten romaaneillakin olisi samantapaisia nimiä kuin lastenkirjoilla. Suosikkidekkari Hildur olisi varmaankin nimeltään Hildur ratkaisee murhan.  En ole varma kuka siinä ratkaisee mitä, mutta ymmärrätte varmaan idean.

Olen katsonut ohjelmaa Kaaoksen kesyttäjät (MTV Katsomo). Siinä perheillä on jostain syystä homma karannut käsistä ja asunto täyttynyt tavaralla siinä määrin, että se haittaa liikkumista ja elämistä. Paikalle saapuu juontaja, ammattijärjestäjä ja puuseppä, joka rakentelee säilytysratkaisuja. Kaikki irtoroina kuljetetaan varaston lattialle kauhisteltavaksi ja puolesta siitä rojusta pitää luopua. Muutos on hurja ja sitä ihastellaan yhdessä. 

Ohjelmasta inspiroituneena kuljetin tänä aamuna turhia tavaroita roskikseen. Sellaisia, joita en käytä koskaan, enkä halua niitä myöskään muiden ongelmaksi. Nykyään mietin tosi tarkkaan tarvitsenko jotain vai himoitsenko sitä jostain syystä, joka helpottaisi ilman ostamista. Usein jonkun tavaran himo ajan myötä laimenee eikä voimistu.

Jos konmarittamisestani kirjoittaisi lastenkirjan, sen nimi olisi Heidi järjestää tai peräti Heidi konmarittaa.

 


7 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Hauska kirjoitus, Heidi! As always.

Minusta Michael Monroen lastenkirjalla on hyvä ja napakka nimi Makke ja Nupu.

Minulla on menossa sama vimma kuin sinulla, menossa "Maijun metkut", jossa touhussa on sekä viety tavaraa kirppislooshiin että roskikseen. Kahden viikon bisnekseni päättyy sunnuntaina ja nyt on jo päälle 500 e kasassa. Heräsin siihen, että ehkä enää ei tule uusia lapsenlapsia ja pistin myyntiin kaikki potat, kylpyhuonejakkarat, duplot ym pikkulapsitavaran (ja tietysti omia vaatevirheostoksia, kun se maku on yhä vaan kehittymässä ja olen säilyttänyt turhia hippamekkoja ja ballerinoja). Olen tullut hyvin vaativaksi vaatteiden istuvuuden ja tyylin suhteen. Matkaltakaan en löytänyt yhtään vaatetta jonka olisin halunnut. Nuorena himoitsin kaikkea, mutta ei ollut rahaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Heidi osaa käyttää oppiansa" on jo käytetty. Johanna Spyri asialla.

Anonyymi kirjoitti...

Ja jo vuonna 1881!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Aino Räsäsen Helena-sarjassa, naisten viihdekirjoissa, on hauskoja nimiä: Helena kuuntelee, Helena ei tottele, Pää pystyyn, Helena!

ketjukolaaja kirjoitti...

Kissa-aiheisia: Kissankieliset uutiset, Katinkultaa, Tuhinaa turkissa, vipatusta viiksissä
Vakavahenkisiä: Haikeaa yötä! Sellaista se elämä on, Oletko sinä vielä sinä?
Huumorvoittoisia: Olemuksessasi on vetoa, Minäkö setä! Kädenlämpöinen kaveri

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mainioita nimiä!

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muistan Helena-sarjan, kirjoista taidettiin aikoinaan tehdä elokuviakin.