lauantai 25. huhtikuuta 2009

Kylmä kangistaa nopeasti

Kun olin lapsi tuli televisiosta tietoiskuja. Heikkojen jäiden aikaan näytettiin toistuvasti pätkää, jossa kaksi miestä meni ohuen ohuelle peilikirkkaalle jäälle ja huonostihan siinä kävi. Muistan vieläkin, että pitää ottaa mukaan jotain kättä pidempää kun menee pelastushommiin. Avannon lähelle pitää ryömiä ja heittää köysi poloiselle avantoon pudonneelle. Kun mies on kiskottu ylös hän ei saa kävellä vaan pitää kieriä, sillä kuten filmissä opettavaisesti todetaan, ei jää märkää miestä kannata, kun on kuivan alta pettänyt. Sitten pian kotiin sillä kylmä kangistaa nopeasti. Vieläkin tulee hiki pintaan, kun muistan miten jännitti selviääkö mies hengissä. Pahimmassa versiossa avunhuudot kaikuvat eikä kukaan kuule ja mies hukkuu.

4 kommenttia:

Merlyn kirjoitti...

Minä en muista tuollaista. Millä vuosikymmenellä se oli?

Jari kirjoitti...

Juu muistan minäkin. Varsinkin sen "Älähän hätäile kaveri, kyllä sinä sieltä selviät" jäänyt mieleen, jota vieläkin viljelen työkavereille.

vappu kirjoitti...

Mutta etpä ole mennyt heikoille jäille kekkaloimaan. Joskus on pakko pelotella tai "ei kai siitä mitään haittaakaan ole?".

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei tulisi mieleenkään mennä jäälle ellei sitä todistetusti ole vähintään 50 cm. Tietoiskuja näytettiin varmaankin 60-luvulla ja varmaankin 70 luvun alussa. Olen huono noissa vuosiluvuissa. Yksi suosikkini oli se missä varoitettiin mustasta jäästä tiellä.