sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Listat

Teimme Viidassa harjoituksen, johon kuului sellaisten asioiden ja ihmisten listaaminen, joita lapsuudenympäristössä arvostettiin ja joihin taas suhtauduttiin kielteisesti. Meille luettiin Juha Hurmeen lista, jonka olisin melkein voinut kopioida. Lienemme olleet lapsia ja nuoria samoihin aikoihin.

Arvostetut: Väinö Linna, Lasse Viren, urheilu, ahkeruus, oma rauha, hiljaisuus, terveys, isänmaa, klassinen musiikki, säästäväisyys, opiskelu, korkea asema yhteiskunnassa

Kielteiset: kommunistit, Neuvostoliitto, Kaisa Korhonen, Repo-radio, Kristiina Halkola,Agit Prop, mopopojat, rock-musiikki

Sitten pikaisesti kirjoitettuja "muistoja" murkkuiästä. Lainausmerkit ovat tarpeen, sillä näkökulma on kovin yksipuolinen ja subjektiivinen:

Mopopojat ajavat kävelytietä, joka sivuaa tonttiamme. Isä rakentaa pihalle korkean lauta-aidan. Se muistuttaa moottoritien meluaitaa.

"Väsyttää niin, että vapisuttaa", sanoo isä ja lähtee juoksulenkille. Sillä aikaa huudatan mankkaa.

Istumme ruokapöydässä. "Voita", sanoo isä. Äiti on unohtanut laittaa voin pöytää. Hän hakee sen jääkaapista. Margariini on tehty kissanraadoista.

Radiosta kuuluu Neuvostoneljännes. "Valhevartti sanoo isä". Radiossa ylistetään Neuvostoliiton maanviljelyksen saavutuksia. Pelloilla kulkee parikymmentä puimuria rinnakkain.

Ei kommentteja: