keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Huono ihminen

Minulla on henkilökohtainen syy pyytää jos kaikki voisivat laittaa tämän yhdeksi tunniksi statukseensa. Olen aika varma ketkä laittavat. Ajattele tuntemaasi ihmistä tai rakkainta jolla on ollut syöpä. Minun toivomukseni on että vuonna 2011 löydettäisiin vastalääke. Laittaisitko tämän tunnin sisällä, kunnioittaaksesi heitä jotka ovat taistelleet tai taistelevat syöpää vastaan. Toivon että näen tämän statuksessasi.
Edellä mainittu teksti on poimittu FB:sta. Se löytyy kopioituna useiden FB-ystävieni päivityksistä. En aion kopioida tätä enkä mitään muutakaan vastaavaa tekstiä statukseeni. Ensinnäkin teksti on kamalaa Suomen kieltä. Ihmiset, jotka näitä levittävät voisivat opetella suomea. Toisaalta asiasisältökin on ihan hölmö. Kuvitteleeko joku tosiaan, että olisi löydettävissä joku vastalääke, joka tehoaisi kaikkiin syöpiin. Mitä vaikutusta yleensäkään on sillä, että FB:ssa hirmuisesti kannatat tai vastustat jotain asiaa.

Olen huono ihminen. Huono, huono, huono.

Mutta minulla on kauniin punaiset varpaankynnet. Huono ihminen, jolla on kauniit varpaankynnet on selvästi siedettävämpi kuin huono ihminen rumilla varpaankynsillä varustettuna. Nainen, jolla on kauniit punaiset varpaankynnet saa paljon anteeksi, ainakin toivon niin, sillä laitoin aika jyrkän edellistä tekstiä kritisoivan kommentin FB- päivitykseeni. Minulla ei kohta ole yhtään FB-ystävää.

Toisaalta minulla on kymmenen kaunista punaista varpaankynttä.

9 kommenttia:

syksyinen kirjoitti...

Asiallista toimintaa.

Aikku kirjoitti...

Tämä postaus pitäisi laittaa jokaiseen fb:n statukseen...

Riitta kirjoitti...

Olen tehnyt samoin. Kyseessä oli tämä sama pyyntö facebookissa. Nämä ovat niin typeriä, että pakko se on sanoa!

Anonyymi kirjoitti...

Itse en uskalla kritisoida ketään huonosta suomen kielestä, kun silloin ainakin omaan tekstiin tulee monta "virhettä"...

1. "Ensinnäkin teksti on kamalaa Suomen kieltä." po. suomen kieltä

2. "Ihmiset, jotka näitä levittävät voisivat opetella suomea." Virkkeen keskellä oleva relatiivilause erotetaan pilkulla molemmilta puolilta.

3. "Kuvitteleeko joku tosiaan, että olisi löydettävissä joku vastalääke, joka tehoaisi kaikkiin syöpiin." a. Kun päälause on kysyvä, loppuun kysymysmerkki. b. 'Joku' viittaa ihmiseen, aineesta käytetään muotoa 'jokin'.

4. "Mitä vaikutusta yleensäkään on sillä, että FB:ssa hirmuisesti kannatat tai vastustat jotain asiaa." ks. kohta 3a.

5. "Huono ihminen, jolla on kauniit varpaankynnet on selvästi siedettävämpi kuin huono ihminen rumilla varpaankynsillä varustettuna." ks. kohta 2 'varustettuna'... hmmm

6. "Nainen, jolla on kauniit punaiset varpaankynnet saa paljon anteeksi, ainakin toivon niin, sillä laitoin aika jyrkän edellistä tekstiä kritisoivan kommentin FB- päivitykseeni." ks. kohta 2.


Mutta kyllä siinä kritisoidussa tekstissä oli tietysti vielä enemmän oikeakielisyyspuutteita.

Heidi kirjoitti...

Taisin ansaita anonyymin kritiikin. Pilkkusäännöt ovat minulle ongelma. En välitä pilkkusäännöistä muidenkaan teksteissä vaan siitä, miltä teksti kuulostaa.

Heidi kirjoitti...

En kehoita ketään kopioimaan tekstejäni, siinä tapauksessa tarkistuttaisin ne jollakulla teikäläisellä. Suorastaan kiellän kopioinnin.

Merja kirjoitti...

Osallistuin jokunen vuosi sitten HY:n nettipohjaiselle kirjoittajakurssille. Opin kurssilla yhden pilkkusäännön. Hintaa sille tuli muistaakseni 700 euroa. Kannattikohan?

Kaisa kirjoitti...

Taitaa mennä pilkun, hm, viilaamiseksi, mutta Anonyymin lanseeraama 'oikeakielisyyspuute' kuulostaa puujalkasanalta.

Anonyymi kirjoitti...

Hihii, Kaisa! 'Oikeakielisyyspuute' on todella vähän puujalkamainen eufenismi inhorealistiselle 'virhe'-sanalle, jota ei nykyisin saa käyttää, etteivät herkät kirjoittajat saisi traumoja (eikä kielentarkastaja näyttäisi liian tiukkapipoiselta palautetta antaessaan :) Välillä toki tekisi mieli kirjoittaa, että j-lauta, p--le, opettele jo yhdyssanasäännöt, mutta sitten taas huomaa huomaa kirjoittavansa siististi, että tekstissä runsaasti oikeakielisyyspuutteita.