tiistai 17. toukokuuta 2011

KoheloTämä on pakko linkittää.

Luin suolentyhjennyksen ohessa Johanna Sinisalon romaanin Linnunaivot, olin aiemmin lukenut ainoastaan hänen Finlandia-palkitun romaaninsa Ennen päivänlaskua ei voi. Minua on vieroittanut hänen kirjoistaan käsitys siitä, että kirjailijan teokset ovat jotain fansasiaa tai mitä lienee. Kirjailija kävi Viidassa puhumassa ja suorastaan kutistuin hänen itsevarmuutensa alla. Mitään parempaa suolentyhjennyskirjallisuutta ei voi kuitenkaan kuvitella kuin tämä. Romaania ei malttanut laskea käsistään edes vessakäyntien ajaksi. Minä ainakin luin kirjaa kuin jännityskertomusta.

Romaanissa Heidi ja Jyrki lähtevät yhdessä vaeltamaan Tasmaniaan hyvinkin vaativille reiteille. He hädintuskin tuntevat toisensa ennen lähtöä. Jyrki on hyvin ehdoton siinä miten luonnossa on liikuttava ja mikä on oikeaa vaeltamista, mikä turistien pelleilyä. Hän on pelottava kuin joku lahkolainen, ruokakin on laskettu grammalleen, eikä Heidi saa ostaa kaupasta himoitsemansaa keksipakettia. Päivämatkat venyvät kohtuuttomuksiin. Vaellusreitin kuvaus suorastaan imee mukanaan. Koko ajan ilmassa on jotain uhkaavaa, luonto ei ole pelkästään kaunis vaan vaarallinen. Toisaalta ihminen on luonnon pahin vihollinen. Kursiivilla välillä kerrotaan jonkilaisen psykopaatin teoista, ihan varma en ole tämän henkilön yhteyksistä pariin. Loppu kirjassa on onnistunut. Suosittelenkin tätä lämpimästi kaikille kolonoskopiaan valmistautuville.

4 kommenttia:

Divine kirjoitti...

Näen jo mielessäni Sinisalon kirjan seuraavan pokkariversion kannen:

'Mitään parempaa suolentyhjennyskirjallisuutta ei voi kuvitella kuin tämä.'
- Heidi X.

Heidi kirjoitti...

Se olisi myyvä mainoslause.

Maija Haavisto kirjoitti...

Kannattaa lukea Sinisalolta myös Lasisilmä. Siinä ei olla ihan yhtä eksoottisissa maisemissa, mutta sekin on jännäri, jossa on ripaus slipstreamia eli yliluonnollisen sorttista meininkiä, olematta kuitenkaan fantasiaa.

Eikä kannata odottaa seuraavaan kolonoskopiaan asti...

Heidi kirjoitti...

Aion ehdottomasti lukea. Kirjoitin ensin vahingossa ehdottamasti, sana olisi hyvä yhdistelmä siitä, että ehdotit kirjaa, jonka aion sitten ehdottomasti lukea.