sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Käsiin tuijottelijat

Olen aina pitänyt palkkatyön tekemistä tärkeänä, työ on tuntunut mielekkäältä (tosin välillä raskaalta ja liialliselta), hyödylliseltä ja siitä on saanut hyvän rahallisen korvauksen.

Suomessa ja muuallakin on pyrkimys täystyöllisyyteen. Työtä tekemätön kansalainen on monen mielestä muiden kustannuksella elävä lusmu.

Kuuntelin eilen Työväenkirjallisuuden päivillä Eetu Vireniä, joka on ollut mukana kirjoittamassa Työstäkieltäytyjän käsikirjaa (en ollut tilaisuudessa alusta lähtien, joten en kuullut esittelyä, mutta oletan, että kyseessä oli Viren). Haastattelijana toimi Voima lehden toimittajan Jari Tamminen.

Työstäkieltäytyjäliitto kyseenalaistaa palkkatyön ja täystyöllisyystavoitteen järkevyyden osittain huumorin ja parodian keinoin. Onhan totta, ettei palkkatyö ole ongelmatonta, sillä tuotteiden valmistaminen tuhoaa luontoa ja työ aiheuttaa monesti tekijälleen uupumusta ja masennusta (toki tyydytystäkin). Ihmiset valmistavat palkkatyönään jopa haitallisia hyödykkeitä kuten aseita tai vaikka tupakkaa. Toisaalta niistä kaikkein tärkeimmistä töistä kuten erilaisesta hoivatyöstä maksetaan kaikkein vähiten.

Tilaisuudessa otetiin esille myös se, että työelämä on muuttunut niin, että suuri osa tekee työtään yksinyrittäjänä (en tiedä onko termi oikea). Erilainen palkaton harjoittelutyö on lisääntynyt ja työtä saatetaan teettää ilmaiseksi "sillä se näyttää hyvältä CV:ssä".

Olen aiemminkin miettinyt, onko edes järkevää, että kaikki ihmiset koitetaan monenlaisin tukitoimin työllistää. Tuntuu järjettömältä, että pitkäaikaissairaita yritetään pitää työelämässä samaan aikaan kun osalle ihmisiä ei löydy töitä. Yllättäen moni kroonisesti sairas hoitaa kotona vielä huonompikuntoista omaistaan tai lapsiaan.

Seurasin kaikkea vain hetken, sillä olen tuhonnut keskittymiskykyni. Kuuntelin tuokion ajan Anna Elina Isoaroa, joka luki uutta hienoa runokokoelmaansa Tämänilmaiset ja lopuksi hivelin kirjamyynnin kirjoja. Osa myyjistä istui pöydän takana ja tuijotti sylissään lepääviä käsiään, osa taas kauppasi kirjojaan kuin lehtimyyjät. Käsiin tuijottelijat ovat kivempiä ja heiltä tulee joskus ostettua kirjoja ihan säälistä (ehkä sekin on siis jonkinlainen myyntistrategia).1 kommentti:

ketjukolaaja kirjoitti...

Pari kommenttia:

"Työtä tekemätön kansalainen on monen mielestä muiden kustannuksella elävä lusmu."
Tämä lienee johtanut siihen, että maassamme elää ihmisiä, jotka eivät tee työtä eivätkä hae minkäänlaista sosiaaliturvaa, jotteivät lusmuilisi.

"Tuntuu järjettömältä, että pitkäaikaissairaita yritetään pitää työelämässä samaan aikaan kun osalle ihmisiä ei löydy töitä."
Järki saattaa piillä siinä, että mikäli päästettäisiin pitkäaikaissairaita helpommin eläkkeelle, monet saattaisivat hommautua sairaaksi vain päästäkseen eläkkeelle, sillä työ on tosiaankin aika kuormittavaa aika monille.