perjantai 26. marraskuuta 2021

Ajatus on tärkein

Tapasin nelikuisen vauvan. Hän katseli lounaspaikan kattoa kun me muut söimme.  Katossa loisti kaksi lamppua. Kun puhutaan erityisherkistä ihmisistä, niin päädyimme siihen, että tämä lapsi on erityishelppo ihminen.

Tänään on Älä osta mitään -päivä, josta kaupallisesti käytetään nimitystä Black Friday. Jälkimmäisen motto kuuluu "Osta paljon!" Ennen kyseistä päivää elektroniikan hintoja nostetaan, että tänä perjantaina voidaan myydä kännyköitä, televisioita ja langattomia kuulokkeita alennuksella. 

Lahjat ovat ongelma. Jos tiedän tarkkaan, mitä lahjan saaja haluaa ja tarvitsee, se on helppoa, mutta usein lahjat ovat vain riesa. Onko lahja sopivan hintainen? Onko se pelkkä ongelmajäte saajalleen? Kaikki ostavat lahjoja samaan aikaan ja kaupat ovat täynnä hikisiä äkäisiä kuluttajia. 

Olen saanut monta kivaa lahjaa ja joskus olen jopa keksinyt toisille osuvia lahjoja (harvoin). Usein sanotaan, että ajatus on tärkein. Eikö silloin riitä, että sanoo toiselle jotain kivaa? Ei kai ole pakko ostaa tarpeetonta krääsää. 

V siivosi kerran kaappejaan ja antoi minulle tarpeettoman kahvipaketin (he eivät käyttäneet suodatinkahvia). Olin antanut kahvin hänelle. Olihan se koomista.

4 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kyllä Black Fridayna ihan oikeitakin alennuksia on. USA:ssa se on kuulemma ainoa päivä, jolloin köyhätkin pystyvät hankkimaan jonkin kodinkoneeen yms.

Minä kävin ostamassa lahjakortteja kirjakauppaan ja pariin muuhun liikkeeseen. Ajattelin pakata ne pieniin lahjalaatikoihin joulukarkkipetille. Pikkulaatikot on sitten helppo pakata lähetyslaatikkoon ja ei kun joulupukin matkaan. Näissähän ei ollut mitään alennuksia, mutta ostin myös parit neuleet, jotka olin katsonut valmiiksi, ja nyt tippui muutaman tunnin ajan 40 prossaa. Erittäin onnistunut ostosrieha minulla.
Siitä onnittelen itseäni, että en ostanut itselleni mitään (kun en kerran tarvitse), vaikka vuodenvaihde vaatteidenostopaussipäätöksineen lähestyy. Olen ajatellut sellaisen poikkeuksen,
että jos jonnekin lomareissulle sattuisin pääsemään, niin lomalla saa ostaa. :D

Heidi Mäkinen kirjoitti...

On varmasti. Yleensäkin pitäisi olla hintatietoinen ja seurata hintoja tarkkaan jos aikoo jotain ostaa. Meillä oli lukupiirissä tapana ostaa pikkujoululahjaksi pokkareita, mutta nyt kukaan ei enää halua kirjoja. No minä olen tälläinen jäärä, että haluaisinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Älä osta mitään -päivää (Buy Nothing Day) vietettiin alun perin syyskuussa, mutta se siirrettiin aika nopeasti marraskuuhun, protestiksi Osta kaikkea mahdollista -päivälle (Black Friday).

Valitettavasti näyttää siltä, että protesti on tukehtunut kulttuuriamme nykyään määrittävän kaiken kattavan konsumerismin alle jopa siinä määrin, etteivät ihmiset ole edes tietoisia mistään Älä osta mitään -päivästä, vaikka sitä on vietetty (ts. yritetty viettää) erilaisten kansalaisjärjestöjen toimesta täällä huomattavasti pidempään kuin mustaa perjantaita.

Black Friday rantautui Suomeen vasta alle kymmenen(!) vuotta sitten, mutta jos sitä ei tietäisi, voisi äkkiseltään luulla, että kyseessä on suunnilleen joku ikiaikainen karnevaali, johon on ihan pakko ottaa osaa, koska "niin on tehty aina".

Milloinkas se maailman ylikulutuspäivä taas olikaan? Taisi mennä jo huhtikuussa...

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Minä ostin tällä viikolla vain yhden joululahjan ja itselleni isomman näytön työkäyttöön. Mutta niillä ostoksilla ei ollut mitään tekemistä BF:n kanssa. Jos olisi tarpeita, niin kannattaahan se alennusperjantai (nykyään jo koko viikko) hyödyntää. Joululahjaksi olemme ostaneet kotimaisia palveluja, mutta nyt kun ei mihinkään uskalla mennä (esim. kylpylöihin), niin jotain tarpeellista esinettä täytyy yrittää keksiä joululahjaksi. Ylikuluttaminen on ihan sietämätön ajatus. Tänään tein inventaariota talvikengistäni ja niitäkin on ihan liikaa. Loppuelämän ajaksi.