torstai 4. marraskuuta 2021

Kookoksen tuoksu

Vesijumpan alkua odotellessani vesijuoksin vähän ja ihmettelin miksi tämä on tänään tavallista raskaampaa, kunnes huomasin, että olin unohtanut sitoa vyötärölleni kellukkeen. Uimahallin seinän vesijuoksuohjeessa sanottiinkin  "kokeile kellukkeella tai ilman".

Kotiin kävellessäni haistoin ympärilläni kookoksen tuoksun (käytin Lidlistä ostamaani kookoksen tuoksuista suihkuvaahtoa ja vartalovoidetta). Kuin olisin käynyt etelänmatkalla. Rantalomakohteissa tuoksuu aina kookokselta. 

Kävin Tampereen taidemuseossa katsomassa Magnus Enckellin näyttelyn. Taiteilija kuului 1800-1900 vaihteen Suomen taiteen kultakauden edustajiin.  Enckellin varhaisvaiheen työt edustivat symbolismia ja ne olivat väritykseltään lähinnä mustia ja harmaita. Myöhemmin Enckell sai mustasta kyllikseen ja löysi värit.

Enckellin töissä näkyy alastomia miehiä. Taidehistorian tunneilla on katsottu tauluja, joissa alastomien naisten ympärillä käyskentelee miehiä paksuissa palttoissa. 

Yllä näette kuvan maalauksesta nimeltään Heräävä fauni. Taulu herätti aikoinaan pahennustakin ja toivottiin taiteilijan kehittävän maalauksiaan terveempään suuntaan. Mies esitetään taulussa passiivisena ja aistillisena. Niin ei sovi tehdä. Melkein tunsin nenässäni kookoksen tuoksun.

Magnus Enckell on tärkeä taiteilija tamperelaisille, sillä Tampereen tuomiokirkon alttarimaalaus on hänen maalaamansa. Muut kuvat ovat Hugo Simbergin.

Ei kommentteja: