sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Yksikseskös asustelet

Luin aamun Hesarista, että 1.3 miljoonaa suomalaista asuu yksin, peräti 46 prosenttia asuntokunnista. Olemme joukko, josta poliitikot eivät ole suuremmin piitanneet. Yleensä ihminen ei asu koko elämäänsä yksin, minäkin olen viettänyt tavallista perhearkea ja sitten yksinhuoltaja-arkea.  Tai oli meillä yhteishuolto, mutta lapset asuivat luonani ja olen siitä onnellinen, lapset eivät välttämättä olleet.

En oikeastaan asu yksin vaan Kertun kanssa, tosin Kerttu ei osallistu taloutemme kustannuksiin vaan joudun ostamaan sillekin ruoat ja kissanhiekat ja kustantamaan eläinlääkärin.

Minusta on väärin, että pariskunta voi saada enemmän kotitalousvähennystä kuin yksin asuva. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä remonttitöistä on 2250 euroa henkilöltä. Jos teettäsin kylpyhuoneremontin (haaveilen siitä), saisin vähentää tuon summan, mutta jos asuisin ihmisen, enkä kissan kanssa saisimme 4500 euroa verovähennystä remonttikuluista tai 7000 euroa vaikkapa kotitaloustöistä, joita Kerttu ei myöskään tee vaan levittelee tassuissaan vessansa sisältöä ympäri asuntoa. 

Yksin asuva maksaa itse kaiken, lehtitilaukset, lukuaikapalvelut, Netflixin, kodinkoneet, remontit, vuokran tai yhtiövastikkeen, sähkölaskun. Ihan kaiken. Jos hän tarvitsee autoa, siitäkin hänen on maksettava itse. 

Ehkä toisesta voi olla myös henkistä tukea, seuraa ja apua vaikka silloin kun sairastuu tai sitten toinen tuo ahdistusta ja pahimmassa tapauksessa paloittelee ja heittää jätesäkissä metsänreunaan villieläinten syötäväksi. 

Kerttu lähinnä nukkuu, paitsi ruoka-aikaan. Kertun antama tuki on vähän siinä ja siinä. Onneksi on ystäviä ja lapset. Ja onneksi lapset eivät asu yksin vaan heillä on puolisot. 

Yksin asuvat barrikaadeille!


4 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Vanhaan hyvään aikaan ajateltiin että yksinäisellä on pienempi asunto, vähemmän ruokalaskua, (ehkä) pienempi auto, pienemmät lomakulut, jne. Ja oli jopa jonkinlainen yksinasujan lisävero. Miten tämä maailma on niinpäin kääntynyt että ajatellaan että yksinäisellä on isommat kulut? Ei ymmärrä. Kaikki barrikaadeille, riippumatta asuinkunnan koosta.

Myös, joskus kauan sitten, opin amerikkalaisen käsitteen DINK. Double income, no kids. Kun samaan aikaan olimme itse SINK. Single income, N-kids.

ketjukolaaja kirjoitti...

Eivät muuten välttämättä kaksinasuvat saa isompia kotitalousvähennyksiä. Vähennyksen voi tehdä mikäli on verotettavaa tuloa. Jos puolison tulot ovat niin pienet, ettei niistä mene kovin paljoa tai ei ollenkaan veroa, voi vähennyksen tehdä vain se breadwinner-puoliso. Siis sikäli kuin häneltäkään on pidätetty riittävästi veroa. Tähänkin voisi sanoa, että eihän köyhät ihmiset kykene mitään remonttia teettämäänkään. No, eivät kykenekään, kun eivät saa kotitalousvähennystä.

Mutta siitä olen samaa mieltä, että kaikki baarikaapeille! Jos sellainen jossain on ja jos sieltä jotain kipattavaa löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kummaa, eikö Kerttu tarjoa enää hepulointipalveluita, öisiä mourusessioita, oksennusjakelua, säntäilytuokioita. Onkohan ravitsemustilanteensa kunnossa.

ICT-ukkeli

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kotitalousvähennykset eivät ole siis helppo nakki lainkaan. Parisuhteessa olevat miehet elävät pidempään kuin yksinäiset, naisten elämää ei pariutuminen pidennä.

Juu Kertusta on tullut vanhus ja se nauttii enää ruoasta ja sohvalla makaamisesta.