sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Hissikateus

Vasen nilkkani vääntyi pari päivää sitten, kaaduin rähmälleni ja satutin samalla oikean jalan isovarpaan.  Yritin päästä pystyyn mahdollisimman nopeasti. Luulen, ettei kukaan onneksi nähnyt tapausta.  Satuin  lentämään rähmälleni lähellä kotiani.

Nilkkani on turvoksissa ja varvas pelottavan sinipunainen. En pysty kävelemään kuin pieniä matkoja sisätiloissa. Könkkäsin tänään lähikahvilaan, jonne on matkaa alle viisikymmentä metriä, enempään en kykene. Sekin oli siinä rajoilla. Syön kourallisen särkylääkkeitä, eikä leposärkyä ole, mutta varaaminen tekee kipeää. 

Laskeuduin portaat kaiteessa roikkuen. Porraskäytävässäni ei ole hissiä, kaikissa muissa talon rapuissa on ja ne ovat toistuvasti rikki. Poden siitä huolimatta hissikateutta. Saan taloyhtiön isännöintitoimistosta viestejä, joissa varoitetaan ahtautumasta joukolla hissiin. Mihin hissiin, tekisi mieleni kysyä.

Otin tänään yhteyttä Pirhan digiklinikkaan ja sain niitä neuvoja, joita yleensä näissä tapauksissa annetaan: kylmä, kompressio ja kohoasento ja tulehduskipulääke. Viestintä tapahtui digitaalisesti. Kirjoitin, etten tarvitse tänään lääkäriä. Sairaanhoitaja vaikutti tyytyväiseltä. Huomenna palataan asiaan.

Pyysin poikaani hakemaan apteekista lisää särkylääkkeitä ja jonkun joustavan siteen nilkkaan. Anoin vielä tuomaan jäätelöä.

Vaivani alkoi tuntua vähäiseltä ja yhteydenottoni liioittellulta.  Eräs yksin asuva kollega sairasti keuhkoveritulpan. Kun hänelle tuli hengenahdistusta ja rintakipua, hän päätti ensin käydä suihkussa ja hakeutua vasta sen jälkeen hoitoon. Hän on tietääkseni edelleen hengissä.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Nyrjäytin nilkkani vuosia sitten varsin pahasti, se oli musta puolisääreen. Kuvautin omalla lähetteellä, ei ollut murtumia. Luultavasti kuitenkin erinäisiä nivelsiteitä meni, on jälkikäteen paljastunut. Turvotusta oli viikkoja, kunnes urheiluhieroja hieroi sieltä nesteet kiertoon ja käski katsoa joka ilta uutiset jääpussi nilkan ympärillä. Sain monon jalkaan ja pääsin suunnitellulle hiihtoreissulle.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mietin, että oliko tuo lohduttavaa vai ei. Digiklinikasta luvattiin, että minuun otetaan terveyskeskuksesta yhteyttä ensimmäisenä arkipäivänä, ei ole kuulunut. Ehkä ymmärsin väärin. Onneksi jalka on parmpi, kävin aamutossut jalassa kaupassa. Joskus aiemmin olisin mieluummin nähnyt nälkää kuin mennyt ihmisten ilmoille moisissa jalkineissa.