tiistai 18. marraskuuta 2014

"Asiantuntija"

Olen miettinyt miksi tiedotusvälineet käyttävät usein lääketieteellisinä asiantuntijoina ihmisiä, joilla ei tuota asiantuntemusta ole.

Katsoin Ylen Areenalta dokumentin asiantuntijoista ja tajusin, että kuka tahansa voi nimetä itsensä asiantuntijaksi. Kaikki ihmiset ovat vähintään ravitsemusasiantuntijoita! Mitä varmempi mielipide sen parempi. Moni tutkija on epävarman oloinen. Tieteellisissä artikkeleissa ollaan hyvin varovaisia johtopäätöksissä. Usein asiantuntija toteuttaa samaa periaatetta puheissaan.  Kuka sellaista sönkkäämistä kuuntelee?

Suomalaisista lääkäreistä suurin osa noudattaa hoitosuosituksia. Kuitenkin niiden muutaman eri mieltä olevan ääni kuuluu kauas. Ohjelmasta, jossa keskustelee kaksi samaa mieltä olevaa henkilöä, puuttuu dramatiikka. Siksi on etsittävä asiantuntija, joka on eri mieltä. Nämä henkilöt toimivat harvoin julkisessa terveydenhuollossa ja suostuvat julkisuuteen erittäin mielellään, sillä heidän ansionsakin on usein siitä kiinni.

Ohjelma, jossa kaksi riitelevää lääkäriä ja toimittaja laitetaan istumaan studioon, on halpa tehdä. Siitä huolimatta se saa usein paljon katsojia.

En ole Kiminkisen fani. Ehkä siitä huolimatta tarvitsisimme lisää Kiminkisiä. Ilmeisesti moni luottaa siihen mitä hän sanoo.

Olen ottanut influenssarokotteen joka vuosi. Mielestäni terveydenhuoltoalalla ei saisi työskennellä epidemia-aikana ilman suojaimia, ellei rokotetta ota. Ainakin jos potilaiden infektiopuolustuskyky on heikentynyt. Vaikka sanoin tämän mielipiteenä, niin siitä on myös tieteellinen näyttö.

Tällaista mietin tänään. Vaikka ei tarvitsisi, kun satun olemaan vuorotteluvapaalla.



4 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Erityisen paljon on nykyään ns. neurotieteen asiantuntijoita, jopa niin, että jotkut kirjailijat liippaavat aika liki tällaista.

Minä en ota flunssarokotusta, sillä siihen ainoaan otettuun, meinasin kuolla ja nautin vitamiinit ja hivenaineet amerikkalaisten lääkäreiden suosituksilla jo alkaen vuodesta koivu ja tähti.

Kiminkinen?

Tottakai haetaan eriävien mielipiteiden esittäjiä, muutenhan katsoja tylsistyisi;)

<3

Kaisa kirjoitti...

Minä pusken myös aina ensimmäisten joukossa rokotettavaksi - paitsi että hoidan raskaasti immuunivajeisia potilaita, on mieleni hyvä siitä että työnantaja ANTAA jotakin muutakin kuin työtä...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Sama juttu. Rohkaisen potilaita ottamaan rokotteen, mutta he tietysti päättävät itse. Minulla on mielestäni velvollisuus ottaa se. Helppoahan se on kun työnantaja rokotteen tarjoaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ja vielä Leenalle. Se ei ole flunssarokotus. Flunssa on vaaraton juttu, mutta influenssa voi olla tappava, ainakin niille, joiden immuunipuolustus on vajavainen. Kaikilla se on kova tauti ja vaatii pitkän toipumisen.

En oikeastaan tiedä missään tutkimuksessa osoitetun terveille normaalia ruokavaliota noudattavalle olevan hyötyä muista kuin D-vitamiinista. Jostain syystä on terveellisempää saada vitamiinit kasviksista, hedelmistä ja marjoista kuin pillereistä.

Kiminkinen oli se televisiolääkäri, jonka tyylistä en pidä. Hän kuitenkin käsittääkseni opettaa niin kuin nykykäsitys kansansairauksiemme hoidosta ja ehkäisystä on.