tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kypäräpakko

Työkaverini sanoi, että ilma näyttää lonkerolta. Hän tarkoitti inhaa harmahtavaa alkoholijuomaa. Nyt kun katson ulos niin totisesti maisema on kuin lonkeroa, jossa ihmiset taistelevat säätilaa vastaan sateenvarjot ojossa. Harmaata on  monenlaista, kalliota ja taivasta. Kaupunkiharmaaseen sekoittuu asfaltti ja betoni ja siitä muodostuu long drink -harmaa.

Tänään Hesarissa kirjoitettiin taas kerran lihavuudesta. Keskustelin asiasta lihapulla-annokseni ääressä. Keskustelukumppani oli sitä mieltä, että sokeria sisältäviä ruoka-aineita pitäisi verottaa ja pyöräteitä rakentaa. 

Kenties pyöräilykypäräpakosta pitäisi luopua, ettei pyöräilyn esteenä olisi hiusten painuminen lättänään. Minusta vaivalloisinta on kypärän raahaaminen mukana, niinpä olen jättänyt sen vuosiakausia pyöräkoriin. Se kelpaa kenellekään, joten joudun edelleen polkemaan se vanha potta päässäni.

Olisi mielenkiintoista tietää, kummassa tulee enemmän vaikeita päävammoja, auto-onnettomuuksissa vai pyörällä polkiessa. Mitäpä jos autoilijat ja autossa matkustavat pakotettaisiin käyttämään kypärää? Tiedän teholääkärin, joka ainakin aikoinaan käytti autolla ajaessaan kypärää ja ajavathan rallikuskitkin kypärä päässään. 

Ylipainoiset ihmiset paheksuvat sitä, että ylipainosta huomautetaan terveydenhuollossa. Kunnon lääkäri ottaa asian puheeksi, niinkuin alkoholin ja tupakankin, tällainen laiskempi ei aina viitsi.

1 kommentti:

Leena Laurila kirjoitti...

Olen pyöräillyt ilman kypärää yli 60 vuotta ja jatkan näin. Käytän pyörää lähes ympäri vuoden. Suurimpia vaaroja rauhalliselle ja varovaiselle pyöräilijälle aiheuttavat nuo hampaisiin asti varustautuneet ultrapyöräilijät, jotka suhajavat pyöräteillä maksiminopeudella. Kööpenhaminassa kypärä on pyöräilijällä harvinainen varustus, vaikka pyöräilijöitä on joka paikassa.

Olen pitkän aikaa toivonut, että lääkärit sanoisivat ylipainosta. Minulla on läheisiä, joilla paino on muutamassa vuodessa noussut paljon. Minulle kiukustuvat jos asiasta sanon. Lääkärin sanaan uskotaan.