keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Aparaaditehtaassa


Tarton Aparaaditehas sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa neuvostoaikaan rakennettiin sukellusveneiden osia ja peitteeksi tälle toiminnalle toimimattomia vetoketjuja ja sateenvarjoja. Miksei samalla toimivia?

Nykyään tehdas on trendikäs ravintoloiden, kahviloiden, gallerioiden ja designkauppojen keskittymä. Aparaaditehtaassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Erittäin suositeltava kohde. Söin siellä lounaaksi borssikeittoa ja ihanaa leipää kolmella eurolla. Paikka on kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista, epäilisin sinne ehtivän noin viidessätoista minuutissa.


Aamiaiselle osallistui tänään samaan aikaan kolme muutakin ihmistä, kaikki virolaisia.

Sain kutsun Tarton suomalaisten hernekeittoiltaan. Vaikka pelkään suurempina joukkoina parveilevia vieraita ihmisiä, en keksinyt siihen hätään mitään sopivaa tekosyytä kuten "olen juuri silloin Viron kansallismuseossa". Tilaisuus on varmasti kiva ja olenhan täällä yksin, joten ihmisten seura saattaisi tehdä hyvää.



2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Vaikuttaa kivalta paikalta tuo Aparaatti. Ulkosuomalaisilla on aina niin perinnejuttuja, kuten hernekeitto. Kun poika oli vaihdossa Kanadassa, hän kertoi, että siellä vietettiin näyttävästi sellaisia päiviä, joita meillä ei enää, kekrit ja muut.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Joo varsinaiset kekrit olivat nämäkin. Väki oli kypsässä iässä paitsi lääketieteen opiskelijat, joita oli kutsuttu paikalle. Satuin istumaan pöydässä, jossa istui kaksi Tampere-Tartto seuran aktiivia, toinen kirjastoihminen ja toinen kontrabasisti, molemmat eläkkeellä. Mielenkiintoista oli kuulla talon historiasta.