sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Tässä ja nyt

Spotify laittoi viestiä: Uutta musiikkia lempiartisteiltasi: Johann Sebastian Bach soi nyt Uutuuskattauksessasi. Kiva kun Bach on vihdoin virkistynyt tekemään uutta musiikkia! Pitkän sapattivapaan se pitikin.

Nyt on ilmaantunut runsaasti "ennen kaikki oli paremmin" -tyyppistä nostalgisointia. Naiset olivat naisia ja miehet miehiä.

Eräs kaverini sanoi, että nostalgiassa haaveillaan menneisyydestä sellaisena, jollainen sen olisi toivonut olevan (mutta mitä se ei itse asiassa ollut kuitenkaan).

Luin eräästä blogista nuoren koulukiusatun ajatuksen siitä, että nämä testosteronia tihkuvan maskuliinisen miehen mallin ihannoijat jatkavat nyt sitä (koulu)kiusaamista iltalehtien kolumneissa.

Anna-Stina Nykäsen jutussa, tämän aamun Hesarissa professori Risto Saarinen toteaa, etteivät ihmiset kaipaa Kekkosen ajan syövän hoitoakaan.

Elämme tässä ja nyt. Meillä on tämän ajan ongelmat, joita ei 50-luvun keinoilla ratkaista. Bach ei tee enää musiikkia, mutta voimme striimata hänen kantaattejaan mielin määrin ja nauttia lukuisista tulkinnoista, eikä tarvitse enää tyytyä vain yhteen. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nostalgisointia on ollut aina. Jo ne kuuluisat antiikin kreikkalaiset surivat sitä, kuinka ihmiskunnan kulta-aika on jäänyt peruuttamattomasti taakse.

Päivän Hesarissa nostalgiaa pohtii muuten Anna-Stina Nykäsen kirjoittamassa jutussa teologi Risto Heikkinen, ei suinkaan kirjailija Jari Tervo. Hän on jälleen lempiaiheensa D. Trumpin äärellä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hurjasti kiitoksia, miten minä muistin, että luin sen Tervon kolumnista, nyt hävettää. Pitäisi kaikki tarkastaa. Korjasin asian.