maanantai 11. lokakuuta 2021

Kiukkua

Aamun Hesarissa oli juttu peurojen ja kauriiden metsästyksestä. Ne ovat vieraslajeja, jotka on tuotu tänne metsästäjien iloksi. Nyt niitä on liikaa ja ne tuhoavat maanviljelyksiä ja kotipuutarhoja ja aiheuttavat auto-onnettomuuksia. Kannan kasvamiseen ovat vaikuttaneet leudot talvet ja eläinten ruokkiminen. Eläimiä ruokkivat juuri nuo metsästäjät, jotka perustelevat metsästystä kasvaneilla kannoilla. Minun järkeeni tuo ruoan antaminen ei käy. Tavallaan siis metsästäjät ovat tuoneet ongelman (vieraslajin) Suomeen ja ruokkivat sen yksilöitä saadakseen niitä enemmän ja helpommin metsästettyä ja perustelevat metsästystä sillä, että niitä on liian paljon. Ehkä olen vaan tyhmä.

Kuuntelin Ruben Stillerin ohjelmaa, jossa vieraili Elokapinan aktivisti Ville Saarinen ja Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen. Hoskonen puhutteli koko ohjelman ajan Saarista nuoreksi mieheksi, joka tuntui minusta tahalliselta alistamiselta. Saarinen ei missään vaiheessa provosoitunut. Hoskosen mielestä Elokapinan tie johtaa sekasortoon ja demokratian tuhoon. Hoskonen korosti lakia ja sääntöjen noudattamista ja sitä miten vaarallista on katkaista liikenne (Elokapinan väki oli soittanut pelastuslaitokselle, joka oli sitä mieltä, ettei vaaraa aiheudu). 

Tämän aamun Hesarissa oli juttu siitä, etteivät autoilijat kunnioita suojateitä, eivätkä siis noudata lakia ja aiheuttavat toistuvasti vaaratilanteita ja pahimmillaan jalankulkijoiden vammautumisia ja kuolemia (toki suurin osa varmaan noudattaa). Kuljin kymmenen vuotta pyörällä töihin ja jouduin päivittäin väistelemään pyörätielle pysähtyneitä autoja, mutta en silti huutanut autoilijoille tappouhkauksia, joita Elokapina saa. Yhden kerran huusin avoimesta auton ikkunasta etupenkeillä istuville miehille "Tämä on pyörätie!" mutta sitä ei voine kutsua tappouhkaukseksi.

Nyt olen purkanut kiukkuni ja voinen siirtyä taas kivoihin kissajuttuihin, jos joku vielä haluaa lukea blogiani.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tarvas, metsäkauris on paluumuuttaja. On elänyt ennenkin suomessa lämpiminä kausina, 1800-luvun kylmä kausi hävitti, nyt yrittää paluuta. Valkohäntäpeura, laukonpeura alias valkohäntäkauris taas on aito vieraslaji, USA:n suomalaisten lahja 30-luvulta. Suomessa oli hirvikanta vähissä, metsäpeura sukupuutossa - vain jäniksiä oli ruokapöytään tarjolla mesästäjille noin nisäkäspuolella.

Valkohäntäpeuran voisi poistaa, antaa metsäpeuran ottaa paikkansa luonnossa. Keskustelu ruokinnan järkevyydestä voisi alkaa metsästäjäpiireissä noin laajemminkin. Onko esimerkiksi kanalintujen ruokinnasta hyötyä vai haittaa? Onko järkeä ruokkia punkinkantajia, kauriita? metsästäjät vanhenee ja vähenee, onko järkeä lisätä riistaa?

Ehkä saamme jo kevääksi kirjan "Ei saa pysäköidä pyörätielle", jossa sankaritarkissa käy oksentamassa pyörätielle pysäköityihin autoihin. Kissan kosto haisee!

ITC-ukkeli

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Elokapina on sinänsä varmaan hyvällä asialla, mutta lakia ja poliisin määräyksiä heidänkin täytyisi noudattaa, muuten asia kääntyy itseään vastaan. Menisivät mieluummin istuttamaan metsää ja tekemään jotain muuta konkreettista luonnon hyväksi, niin olisivat suuremmaksi hyödyksi. Kiihkeimmät "luonnonsuojelijat" taitavat olla kotoisin isoista kaupungeista eivätkä tiedä luonnon kanssa vuorovaikutuksessa elämisestä käytännössä mitään.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos taas anonyymille faktoista ja hyvästä kirjoitusvinkistä.

Erikoiset asiantuntijat: Minusta tiellä istuminen on ok, kun kyse on näinkin suuresta asiasta kuin ilmastohätätilan julistamisesta. Siitä, jääkö tulevaisuuden ihmisille edes siedettäviä elinolosuhteita. On hienoa, että ihmiset istuttavat puita, mutta nyt on tarkoitus vaikuttaa päättäjiin.

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Totta kai on kyse ehdottoman tärkeästä asiasta, mutta kulkuväyliä ei saisi tukkia vastoin poliisin ohjeita, siinä voidaan menettää vaikka ihmishenkiä. Omilla toimillaan Elokapinalliset vaikuttavat ennemminkin negatiivisesti sekä yleisöön että päättäjiin. Olisi parempi etsiä joitakin positiivisempia keinoja viedä asiaa eteenpäin. Mitä ne olisivat, siihen ei minulla ole vastausta. Mutta laittomia keinoja en hyväksy. Lapsiin ja nuoriin varsinkin pitäisi yrittää vaikuttaa positiivisella tavalla, kuten monissa kouluissa tehdäänkin, lisätään tietoisuutta luonnosta ja ympäristöstä yleensä ja ilmaston muuttumisesta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Elokapina päästää hälytysajoneuvot läpi. Ymmärrän kyllä poittisi, mutta se ei muuta sitä, että tuen Elokapinan nuoria. He kuitenkin toimivat väkivallattomasti ja hyvän asian puolesta. Luulen, ettemme pääse tässä asiassa yhteisymmärrykseen.