lauantai 27. elokuuta 2022

Puhelimen vaarat

Katsoin Netflix-tuotantoa olevan dokumentin Valvontakapitalismin vaarat ja poistin puhelimestani sähköpostin, Facen, Instan, Ylen uutiset ja kaikki ilmoitukset. 

Tunsin hetken ajan helpotusta ja olin tyytyväinen itseeni. Sitten oloni kävi levottomaksi ja latasin kaiken rojun padilleni. Kannattaa kokeilla kauanko pystyy olemaan ilman puhelinta/padia. Kestin vartin verran. 

Blogi on alustana hitaampi, vähemmän koukuttava ja selvästi menossa pois muodista. Lukijat ovat vähentyneet.

Roosalupi oli onnistunut ja kulttuuriravintola Kivi oli erinomainen paikka tällaiselle tapahtumalle. Olisin toivonut enemmän yleisöä. Oli kaunis ilma ja tilaisuus pidettiin sisätiloissa (jokaiselle suomalaiselle tulee tässä tilanteessa pakokauhu, että onko tämä juuri se kesän viimeinen lämmin ilta). Me esiintyjät emme ilmeisesti olleet riittävän vetovoimaisia. 

Homma pelasi erinomaisesti: esiintyjät olivat sanavalmiita, haastattelijat kirjailijoita, joten he osasivat kysyä oikeita kysymyksiä ja aikataulu napakka (30 minuuttia/kirjailija, ei yleisökysymyksiä). Siinä mielessä tilaisuus muistutti Helsinki lit- kirjallisuustapahtumaa. Nykyihminen jaksaa keskittyä juuri sen puoli tuntia. Usein yleisökysymykset kiinnostavat lähinnä kysyjiä. Minusta ne kannattaisi keskittää session loppuun (jos niitä halutaan).

Saimme Niina Hakalahden kanssa kehuja. Sanoin minua kehuneelle kuulijalle, että ei se romaani (Ei saa elvyttää) ole niin hyvä kuin tämän perusteella vaikuttaa. Tarvitsisin lääkityksen. 

Joku sanoi, että olemmeko Niinan kanssa harkinneet stand up-esiintymistä. 

Olin eilen vappujuhlissa. Siellä oli tarjolla "Vodka baari", jonka kohdalle en onneksi pysähtynyt. Tapasin ihailemani näytelmäkirjailijan! Nuori ammattimuusikko soitti isännän kanssa Beatles-kappaleita ja lähti sen jälkeen Festivaali-festivaalin keikalle. Kuulin hauskoja tarinoita, jotka jätän korrektisti kertomatta. 

2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Jotkut harvat kirjablogeista Instaan siirtyneet ovat tulleet takaisin ja jotkut jaksavat pitää yllä molempia. Enemmän on tuota hitaammasta pakoa koukuttavampiin. Valitettavasti ja surukseni.
Uskon kyllä että sinä olet sopivan haastattelijan tai haastattelijana toimiessasi sopivan sanavalmiin haastateltavan kanssa erittäin taitava koomikko. Se on luettavissa sekä kirjoistasi että tästä blogista.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Katsoin dokumentin Instasta ja Facesta. Tyypit, jotka ovat olleet niitä kehittelmässä, eivät anna lastensa olla somessa ennen 16 vuotta ja keräävät illalla puhelimet pois. Se koukuttavuus on todella tarkkaan mietitty, mihin kohtaan laitetaan mainokset ja mitä mainostetaan, kenen ystävien päivitykset näkyvät ensimmäisenä jne. Algoritmit toimivat niin, että itsellesi mieleistä materiaalia näytetään sinulle. Jokaisen Google-haku on personoitu, joka johtaa vähitellen ihmisten jakautumiseen kahteen leiriin. Onhan tämä tuonut paljon hyvääkin,mutta saa nähdä mihin kaikki johtaa.