tiistai 13. syyskuuta 2022

OK.

Moni Facebook-ystävä hehkutti siirtäneensä joulukaktuksen ulos nauttimaan kesästä. Nyt nämä huonekasvit palkitsevat omistajansa kukkimalla. Oma kaktukseni vietti kesän Ikurissa omakotitalon pihamaalla. Siellä sille oli vaihdettu uusi parempi ruukku sen entisen muovikipon tilalle. Kasvi palasi hiljattain kotiin ja näyttikin rentoutuneelta ja levänneeltä, mutta tuo kiittämätön paskakaktus ei silti kuki. 

Yläkerran naapureille on syntynyt lapsi. Näin vauvan ensimmäistä kertaa ja onnittelin vanhempia, jotka ulkoiluttivat lastaan illalla saadakseen hänet nukahtamaan. Kerroin, että vauvan itku kuuluu minulle, mutta ei häiritse. Jälkeenpäin minua harmitti, sillä kuuluuhan se, jos oikein tarkkaan kuuntelee. Sanon sen seuraavalla kerralla, mutta pahentaako se tilannetta? Stressaantuvatko he siitä, että vauvan itku kantautuu naapurin korviin. Elämä on vaikeaa. Minulla on usein tapana sanoa jotain, jota kadun myöhemmin. 

Hämmästelen ihmisiä, jotka kysyvät jotain julkisesti tai sanovat mielipiteitään suuressa joukossa vieraita ihmisiä. Minulla on tapana puhua itselleni näin: "Ketä kysymyksesi tai mielipiteesi kiinnostavat?" tai "Jos sanot jotain, niin häpeät sitä jälkikäteen." tai "Mieti vielä" (sitten onkin jo myöhäistä). Minusta tuntuu, että tilan ottaminen on sen varastamista toisilta. Tuttujen kesken osaan kyllä ottaa liikaakin tilaa.

Areenassa on nähtävissä Aikuisten kolmas kausi. Sarja on ihana ja toimii opetusohjelmana meille jo enemmän elämää nähneille. Viesteihin ei saa vastata kuten minä vastaan, eli OK ja piste. Se kuulostaa hyvin vihaiselta.

7 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Sympatisoin sinua tuossa, että sanot jotain ja kadut myöhemmin. Minulla sama. Töksäytän jotain ja koen sitten tuskaa katumuksen vallassa. Saatan sitten pahoitella asiaa, jonka toinen on unohtanut tai ohittanut. Se on ehkä temperamenttikysymys. Yritän edelleen opetella hienovaraisempaa käytöstä, joskus onnistuukin. Niin kauan kuin on elämää voi oppia...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Varmaan moni kokee samalla tavalla, kuitenkin ihmiset menevät eteenpäin, eikä heillä ole aikaa pohtia mitä joku puolituttu ihminen on sanonut. Minulla on ikävä kyllä tapana myös miettiä vatvoa toisten sanomisia.

bert kirjoitti...

Savolaisen kasvatuksen saaneena samaistun tuohon lyttäävään itsepuheeseen. Hyviäkin puolia sillä on: tulee muiden silmissä vahingossa nähdyksi tyyppinä, joka antaa tilaa ja kuuntelee.

Anonyymi kirjoitti...

Tamperelainen salaisuuus.Paskakaktus on varmaan ollut rokkikukon(paten)takapihalla.
Sen jälkeen mikään ei enää ole,raikas,rapee,levänny,saatikka kukkis.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai joulukaktuksen kuulu kukkia kuin vasta jouluna? Marraskuunkaktus kukkii jo aiemmin - ja sitten on vielä liuta muita syksyisiä lajeja ja lajikkeita. Ota selvää, mitä porukkaa omasi tarkalleen ottaen on!

Anonyymi kirjoitti...

Minun parilla lehtikaktuksellä päättyi laidunkausi toissa päivänä. Nyt odottelen kolmisen viikkoa. Siinä ajassa pitäisi latvojen päihin ilmestyä nuput, jos ylipäätänsä ovat
tulossa. Lannoituskaan tuskin on pahitteeksi.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei ollut Paten pihalla, kyllä se silloin olisi kukkinut. Enkä siis tiedä kaktukseni tarkempaa lajimääritystä.