maanantai 12. syyskuuta 2022

Omaelämä

Sähkön hinta nousi juuri kun entinen sähkösopimukseni umpeutui. Asun kerrostalossa, joten en ole aiemmin oikeastaan edes noteerannut sähkölaskuani. Kaipa olen sen maksanut, koska sähköä virtaa jatkuvasti sähkölaitteisiini.

Kirjauduin Fortumin sivulle ja luin, että minua on laskutettu neljästi vuodessa, viimeisin lasku oli 80 euroa. Nykyään joka firman sivuilta löytyy kuluttajan oma profiili ja omat sivut. Olen kadottanut kaikkien salasanat. Omakanta, OmaTays, OmaFortum, Omaelämä.

Uudessa sopimuksessani (tuulisähkö, toinen firma) sähkö/kWh maksaa nelisen kertaa entisen verran, joten jatkossa tulen huomaamaan sähkölaskuni. Ryhdyin heti suureen sähkötaisteluun.

Jostain taistelu on aloitettava. Kytkin kylpyhuoneen lattialämmityksen pois. Nyt kylpyhuone ei tunnu enää missään määrin houkuttelevalta. Suihkuun on hipsuteltava villasukat jalassa.

Aiemmin vaihdoin puhtaat vaatteet joka päivä, nyt vaihdan vain alusvaatteet ja sukat, muiden asusteiden statuksen arvioin päivittäin ja teen päätöksen siitä onko vaate käyttökelpoinen vai joutaako pesuun. Urheiluvaatteet on pakko pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Tavoitteenani on pestä pyykkiä aiempaa harvemmin.

Televisiota tai saunaa minulla ei ole. Joskus oli. Sauna oli kätevä urheiluvälinevarasto. Ostin äskettäin uuden jääkaapin, sillä entisen sisäseinät olivat ikijäässä. 

En tiedä mitä muuta voisin enää tehdä.  Yhtiövastike tulee luultavammin kallistumaan. Ettei nyt tule sellaista kuvaa, ettei meikä kärsi. Minä kärsin ihan kaikesta ja ympäri vuoden.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri (??) Tytti Tuppurainen kehotti vaihtamaan hiustenkuivaajat ja kihartimet papiljotteihin. Se ei vissiin ihan ymmärrä ihmisten ongelmia. Minä taas ymmärrän.


8 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Oikeesti? Minulla nousi 14 sentistä 51 senttiin!!!!! Luulin että olen ainoa jolla nelinkertaistui.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minulla taisi suunnilleen nelinkertaistua, mutta se on kyllä vähemmän kuin sinulla.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoittavat, että pikkutunneilla sähkö maksaisi vähiten. Oikeinko tässä vielä pitää herätä kesken uniensa laittamaan täpötäysi pyykkikone päälle? On aikoja eletty.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Se pitää paikkaansa jos ostaa pörssisähköä, useimmilla lie kiinteähintainen sopimus. Ehkä laitteita voi ajastaa käynnistymään aamuyöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo sähkön säästäminen varmaan riittää osaltasi, jos on varaa maksaa kuitenkin laskut. Ajatus on, että jokainen kantaa kortensa kekoon, niin ei tarvita sähkökatkoja.
Meillä on aina säästelty sähköä joltain osin, mutta viime talvena tullut 1400 euron lasku kahdelta kuukaudelta hieman herätteli lisää. En edes tiennut, että meillä oli ollut 10 vuotta pörssisähköhinnat. Toki siinä on varmaan paljon säästettykin.
Omakotitalo sähkölämmityksellä on kauhistus ensi talvea odotellessa. Hyvin vähän on edes klapeja mökiltä tänä kesänä, takan lämmityksellä voisi hiukan säästöjä saada. Bensa-autolla klapien hakeminen 200 km päästä maksaa ihan liikaa hyötyyn nähden.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta nousu on hillitön, kun nyt 6,5 snt/kwh muuttuu 1.10 43,3 snt/kwh. Onneksi ei ole suora sähkölämmitys.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti en nyt masenna, kun sain juuri itsekin kuulla, että kylpytilojen lattialämmitys pitäisi olla päällä, koska se on tarkoitettu myös ehkäisemään kosteusvaurioita. Minun lattialämmitykseni ehti olla pois päältä neljä kuukautta, enkä huomannut kylpyhuoneen olevan tavallista kosteampi. Tosin käynkin kotisuihkussa vain kaksi kertaa viikossa ja loput suihkut muualla, kun taas perheissähän suihkutila saattaa joutua kärsimään suihkuista vaikka 20 kertaa viikossa. Laitoin kuitenkin kiltisti kylpyhuoneen lattialämmityksen pienimmälle lämmölle.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minuakin on peloteltu kosteusvauriolla. Nyt siirsin vaatteiden kuivatuksen pois kylppäristä, suihkun jälkeen pyyhin seiniä ja lattian lastalla ja vielä luutulla. Otan lyhyempiä suihkuja ja kahdesti viikossa käyn uimahallissa, jolloin kotona ei tarvitse käydä suihkussa.