lauantai 1. syyskuuta 2012

Jää hyvästi Don

Varoitus: sisältää Mad Men sarjan juonipaljastuksia.

Jätin eilen haikeat jäähyväiset Don Draperille. Ensin suutuin miehelle, joka yrittää muuttaa onnetonta yksinäistä elämäänsä avioitumalla sievän nuoren sihteerinsä kanssa. Kaikki tapahtuu hetkessä. Matkalle lähtiessä hän hyvästelee naisystävänsä tohtori Millerin ja sanoo jo heti kaipaavansa naista. Muutaman päivän kuluttua hän jo kihlaa sihteerinsä. Hänen on vaikea kertoa asia entiselle naisystävälleen. "I have met someone" sanoo Don puhelimessa. "I have met someone" iskee kuin tappava tauti itseään terveenä pitäneeseen henkilöön. Sitä ei osaa odottaa. Miehet avioituvat keskimäärin kahden vuoden kuluttua avioerosta, naisilla siihen menee kahdeksan vuotta. Kun mies eroaa, hän on yleensä  jo rakentanut pelastuslautan, jolla odottaa nuorempi nainen. Don kihlaa naisen kuin tarttusi pelastusrenkaaseen. "I hate you Don. I love you Don." Yrittäkää ymmärtää, olen katsonut Mad Menin kaikki tuotantokaudet putkeen.Ymmärtäkää, että minut on hylätty. Eikö meidät kaikki ole.

Yksin on lopulta pärjättävä. Eilen tuli Teemalta Alexander Paynen ohjaama mainio  elokuva About Schmidt. Jack Nicholson tekee loistavan roolin eläkkeelle jäävänä vakuutusmiehenä. Hieno roadmovie. Mies kulkee pitkin amerikkaa valtavalla asuntoautolla. Hän kiertää paikkakuntia, jotka eivät  kiinnostaisi ketään noin turismimielessä, Suomessa hän saattaisi mennä vaikka Riihimäelle tai Pieksämäelle. Hiljaista huumoria. Sympaattinen elokuva.

Pitäisi laittautua matkaan. Odotan mielenkiinnolla häitä. Pidetäänkö siellä noloja puheita? Ryöstetäänkö morsio?  Tapellaanko siellä?

3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Katsoin leffan ja ajattelin, että sinä pidät tästä. Pidin minäkin. Sietokykyni kaikkea ahdistavaa ja pelottavaa kohtaan on kadonnut näin vanhemmiten olemattomiin. Tuossakin vähän pelkäsin, että heppu ajaa kännipäissään auton kumooon. Pitänee siirtyä seuraamaan pikku kakkosta.

Unknown kirjoitti...

Kolmeen viimoseen vastaus: Kyllä!

Seija kirjoitti...

Hei, Heidi
Täällä yksi uusi lukijasi. Pidän tyylistäsi kirjoittaa.

Katsoin myös kyseisen elokuvan. Itketti ihan, kun "Jack" huomasi keskittyneensä vääriin asioihin elämässään.

Juu, olen havainnut, että miehillä tuppaa olemaan pelastuslautta valmiina. Ikäänkuin takataskussa.

Ja sekin lienee totta, että yksin on lopulta vanhojen naisten viiksekkäiden pärjättävä.