maanantai 3. elokuuta 2020

Maski

Hankin ruokakaupasta kahden kappaleen pakkauksen maskeja, jotka tuntuvat ja näyttävät naamallani tarjousalushousuilta.  Epäilen, ettei maskin materiaali suojaa minua eikä myöskään toisia. Kotona huomasinkin, että pakkauksessa lukee, ettei maski sovi lääkinnälliseen tarkoitukseen tai henkilösuojaimeksi. Kangaskappale vuotaa lahkeista ja varmasti myös kankaan läpi. Materiaali on nopeasti kuivuvaa, joka lienee sen ainoa etu.

Lääkärin työssä on opetettu, että tavallisilla kertakäyttömaskeilla suojataan toimenpiteissä lähinnä potilaita, eikä henkilökuntaa (erikseen ovat sitten ne maskit ja visiirit, joita vaikkapa koronapotilaita hoitavat käyttävät). Nyt sitten väitetään, että niistä olisi hyötyä itsensä suojaamisessakin. Tiedä häntä. Joku italialainen tai espanjalainen väitti lehdessä nukkuvansakin maski kasvoillaan. Olen nähnyt tyyppejä, jotka kävelevät kertakäyttömaski naamallaan vaikka ketään ei näy edes huutoetäisyydellä. Pirkanmaalla ei edelleenkään ole todettu kuin yksittäisiä tautitapauksia ja välillä on ollut parinkin viikon jaksoja ilman positiivisia näytteitä.

Voin jatkossa käyttää maskia julkisissa liikennevälineissä, joissa on vaikea pitää turvavälejä. Olen kiltti tyttö ja noudatan määräyksiä ja suosituksia. Kassajonossa mulkaisen liian lähelle pyrkiviä. Olen oppinut katseen, jolla piirrän reviirini rajat.


14 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Eiko se kirurginen kertakayttomaski olisi sittenkin parempi kuin nuo "puhdetoina" tehdyt kangasmaskit. Niista kertakayttosista on sentaan jotain tietoa toisin kuin nosta kangasimprovisaatioista. Israelissa on pakko kayttaa maskia kodin ulkopuolella, myos ulkotilossa, joka paikassa paitsi jos on urheilemassa/kuntoilemassa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Varmaan olisi enemmän apua kuin tästä. Toisaalta lienee tärkeää, että maskia käytetään oikein. Kunhan ostin kokeeksi, en ole vielä käyttänyt maskia. Kertakäyttömaskeista tulee paljonjätettä.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minulla on sama kahden kappaleen pakkaus ja lisäksi kolme kangasmaskia R-Collectionilta. Tilasin ne jo heti, kun niitä mainostettiin, kannatussyistä. Asioimme Kuhmossa asuessa paljon tämän firman tehtaanmyymälässä Kajaanissa. Ai niin, onhan siinä kasassa vielä Globe Hopeltakin kaksi maskia.
En tiedä, käytänkö maskeja missään. Koen ne äärimmäisen tukehduttavaisi, kun hengitykseni on muutoinkin vajaata. Kertakäyttömaskit ovat varmaan kevyempiä käyttää kuin nämä minun turhakkeeni. Jos on pakko kulkea yleisissä kulkuneuvoissa niin siellä kyllä käytän. Olen semmoisissa aatoksissa, että kesän sosiaalisten pyrähdysten jälkeen linnoittaudun kotiin. Kohta pitäisi päättää, ilmoittautuako kansalaisopiston jumppiin. Maski naamalla ei paljon jumpata, ja siellähän ne aerosolit kyllä liikkuvat ja tartunta leviää, jos joku ryhmästä on sen saanut. Olen löytänyt niin hyviä You tube -venyttelyvideoita, että saatan jatkaa niiden kanssa.

Voi kun ihmiset noudattaisivat niitä yksinkertaisia suosituksia etäisyyksistä ja käsien pesusta, niin ettei kaikki menisi taas pysähdyksiin välinpitämättömyyden vuoksi!
Tampereella on isoksi kaupungiksi tilanne pysynyt hämmästyttävän hyvin hallinnnassa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Niin on, ehkä tamperelaisilla on vähemmän kontakteja Hesaan kuin turkulaisilla. Minua ärsyttää, etteivät ihmiset noudata turvaetäisyyttä, pese käsiään ja käytä nenäliinaa tai hihaa yskiessään. Ilmoittauduin jumppaan, mutta saa nähdä miten käy. Keväällä kun jumppa keskeytyi, lähetti ohjaaja meille videoituja pätkiä jumpasta, mutta ei se vastaa samaa. Pitäisiköhän minunkin tilata jokunen nätimpi maski.

Leena Laurila kirjoitti...

Ehkä nuo maskit pitäisi sitten ottaa ihan alushousuina käyttöön ;) Minulla on yksi apteekista ostettu kestomaski, joka pestään käytön jälkeen. Käytin kerran Gigantissa kun neuvoteltiin uudesta telkusta. Tukala oli.

Työväenopiston kurssi minuakin jo alkaa huolettaa. Taidan jättää tänä vuonna väliin, kun ei tilanne näytä paranevan, päinvastoin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kursseilla on ainakin nyt tavallista enemmän tilaa... Tuohon Hämeenkadulle avattiin uusi UFF ja pitihän siellä käydä. Tungosta riitti.

Leena Lumi kirjoitti...

Heidi, joko siitä on tullut määräys? Luulin, että vain suositus. Minusta tuntuu, että noista maskeista ei vielä tiedetä kaikkea...Tai ainakin niiden pitäisi olla tehokkaita/kunnollisia. Kun menin muutama kk sitten hammaslääkärilleni, hän oli niin hyvin suojattu, että ei tarvinnut pelätä. Eikö edes apteekeissa myydä maskeja, jotka olisivat vähän tasokkaampia...Tehokkaampia.

Jos sun kirjasi oli vuoden hauskin, niin sain juuri luettua vuoden kauneimman. Tulee myöhemmin, sillä saattaa olla, että kohta taas kohti Lohjaa...

♥♥

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Suositus on ilmeisesti tulossa, ei kai pakkoa oikein voi Suomessa asettaa. Kangasmaskeista ei taida paljon hyötyä olla edes kanssaihmisten kannalta. Jos käyttää kirurgisia maskeja niin se tulee aika kalliiksi, sillä niitä pitäisi vaihtaa tiuhaan, sillä ne tuppaavat kostumaan, eivätkä sitten enää pidä.

sorvatar kirjoitti...

Otin tänään labrassa käsidesiä ja huomasin, kun vanhempi mies katsoi minua ja tuli nopeasti laittamaan. Minun on helpompi mieltää visiiri itselleni esim.busseissa kuin maski. Täytyykin katsoa, saako tilattua.

Anonyymi kirjoitti...

Kirurgisen maskin haju tuo niin mieleen opiskeluaikojen ruumiinavaukset että ellottaa !
On vielä kolme vkoa lomaa, mutta luulen, että maski päällä teen töitä loman jälkeen, sen verran näyttää nuo tartuntaluvut päivittäin lisääntyvän. Tyyneysrukousta muistelen täällä mökillä. Salasanat on paperilla, muuten en muistais. T. Kymmenottelija

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minusta ne eivät oikeastaan tuoksu miltään. Ilmeisesti teet lääkärin töitä, tyyneyttä toivotan.

anumorchy kirjoitti...

Kallista on Suomessa. Israelissa kirurgiset maskit maksavat 7-8 euroa 50 kpl paketti.

suruvaippa kirjoitti...

Hankin jo alkukesästä kasvosuojia, sellaisia kertakäyttöisiä. Mielestäni ne ovat näppäriä ja istuvat todella hyvin paikoillaan. Ne on helppoja laittaa päälle ja ottaa pois. Ja heittää roskikseen tai ensin muovipussin sisään. (Luonnon) Roskaantumista en ajattele, koska nehän kulkeutuu (poltto)energialaitokseen. En ajatellut edes hintaa niitä ostaessani. Ajauksena oli itseni sekä muut. Sitähän voi olla kantaja ilman oireita, sanovat.
Olen myös antanut muutamia pois tutuille sekä ystäville. Mielestäni ainakin julkisissa kulkuvälineissä pitäisi jokaisen ajatella jos ei itseään, niin muita (esim. Japani).
Kovasti sitkeänä pyörii huhu, jonka mukaan tämä virus olisi lähtöisin armeijan laboratoriosta Wuhanista. Tiedä sitten. Kuitenkin arvelen, että tilanne ei ole ohi vielä vuosiin. Ja uusia viruksia leviää koko ajan.
Opettajana työskennellessäni opin käsienpesun, nenäliinaan yskimisen ja aivastamisen sekä sairaiden lasten kotiin lähettämisen. En oikein koskaan ymmärtänyt, miksi sairaat lapset olivat koulussa nuhaisina, yskivinä ja nuutuneina.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Aina löytyy salaliittoteorioita, eiköhän ole saatu melko pätevä näyttö siitä, ettei virus ole peräsin laboratoriosta. Oikeastaan näyttö siitä itsensä suojelemisesta on kyllä vähäinen, ehkä jos kaikki käyttäisivät maskia (ja vielä oikein) niin jonkinlaista suojaa koituisi. Minua kammottaa maailma, jossa aina pitäsi kulkea maski naamalla, toki noudatan ohjeita joita annetaan. Olen aina pessyt käsiäni ahkerasti ja yrittänyt olla pärskimättä, töissä on kyllä tullut käytyä sairaana.