torstai 27. elokuuta 2020

Uusi epänormaali

Olen viime aikoina käyttänyt maskia julkisissa kulkuneuvoissa. Lyhyemmät matkat kävelen tai pyöräilen, mutta isän 90-vuotispäiville Saloon en jaksa polkea. En oikein usko siihen, että maskit ovat ratkaisu (toivottavasti olisivat!), mutta noudatan ohjeita. Minua on hämännyt se, että maissa, joissa on paljon koronaa, käytetään maskeja enemmän kuin Suomessa. 

Saman havainnon tekee Sara Vainio Hesarissa julkaistussa kolumnissaan. Espanjassa noudatetaan tiukkaa maskipakkoa, mutta siitä huolimatta tauti leviää nopeasti. Maskijutussa on monta sekoittavaa tekijää, emmekä voi ihan varmasti tietää, hidastaako niiden käyttö epidemian leviämistä, tuskin niistä kuitenkaan haittaa on.  Joudumme elämään epävarmuudessa, jonka keskellä on helpompi vaan tehdä kuten suositellaan.

Pahinta olisi,  että ihmiset alkaisivat pelätä toisiaan. Tämä saattaa erottaa meidät taas omiin koteihimme, mökkeihimme ja autoihimme. Jos siinä poterossa ei ole muita kuin sinä, niin onhan se surullista.

Koska kukaan ei tiedä kauanko tämä jatkuu, olen yrittänyt elää niin normaalisti kuin suinkin mahdollista.


9 kommenttia:

Aulikki kirjoitti...

Täällä pohjoisessa ei maskitilanteita kauheasti tule vastaan. Kahden kuukauden päästä olisi kauan odotettu teatterireissu Tampereelle. Olen jo alkanut henkisesti valmistautua junamatkaan kuonokopan kanssa, niitä menee ainakin kaksi mennen tullen, ja teatterissa taas kaksi. Tytär käytti junassa sekä kertakäyttöistä että kuvioitua kankaista. Postasi söpöt instakuvat.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hyvin se menee!

ketjukolaaja kirjoitti...

Heidi kirjoitti: "Pahinta olisi, että ihmiset alkaisivat pelätä toisiaan."

Minusta vielä pahempaa on, että ihmiset alkavat vihata toisiaan.

Kuopiossa kävin jalkapallo-ottelussa, en nähnyt maskeja kuin yhdellä tai kahdella.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minäkin olen ajatellut, että pakko mennä elokuviin ja liikkua ihmisten ilmoilla, muuten sairastuu masennukseen eikä silloin elämä ainakaan ole elämisen arvoista.
Lähellä asuva miniä käy junalla töissä Helsingissä ja poika tapaa työssään paljon ihmisiä, lapsi on päiväkodissa. Tapaamme heitä usein. En eristäydy heistä, ellei joku meistä saa oireita.
Ja kyllä tekee mieli lähteä junalla jonnekin...tunteakseen itsensä eläväksi ihmiseksi.
Tämä on tällaista luovimista nyt, varoen, järkevästi, ei panikoiden.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Totta, viha olisi pahempi juttu. Lähinnä tarkoitin tässä läheisiä ihmisiä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minulla on viikon päästä luokkatapaaminen Kuopiossa, jonne ajattelin lähteä. Meitä on tulossa kymmenen ja on hyvin todennäköistä, että joku vielä peruu. Sunnuntaina pidetään lukupiiri ja sinne meitä tulee viisi. Lauantaina synttärit, jotka järjestetään ulkona pienellä porukalla. Nyt kuulostaa siltä, että olen jatkuvasti menossa. Muuten elämä on lukemista, kirjoittamista (ei suju) ja kävelylenkkejä. Onneksi sää on ollut kaunis.

Leena Laurila kirjoitti...

Kommentoin vielä päivän myöhässä tätäkin. Tunnistan kuuluvani siihen porukkaan, oliko se nyt jotain 25 %, joka ei usko maskien tehoon. Vähän niinkuin alussa sanottiin, että vain kirurgiset maskit oikein käytettyinä suojaavat viruksilta. Maskipakolla kai yritetään saada tartuttajat kuriin, etteivät ainakaan pisaroisi ympärilleen. Sitten ajattelen vielä sitä, että olisiko niistä huolettomasti käytettyinä oikeasti haittaa. Että jos niihin sitten kuitenkin tarttuu virusta ja hengität sitten vielä sen kautta, niin sehän on aika hyvä varmistus että nappaat sen siitä, jos ei muuten. Etäisyyden pito on Madridissa hankalampaa kuin jossain Turussa. Ja se taitaa olla se paras keino.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Etäisyys, käsien peseminen ja hihaan yskiminen ja ettei lähdetä ihmisten ilmoille flunssassa. En usko, että maskit olisivat vaaraksi vaikkei niitä ihan täydellisen oikein käyttäisikään.

sorvatar kirjoitti...

Minäkin käytän bussissa ja tänään korjasin sormillani maskia paremmin silmälasien alle... En myöskään oikein usko, mutta ohjeen mukaan. Bussi oli täynnä ja maskeja vähän.