sunnuntai 23. elokuuta 2020

Mustikkareissu

Mustikka (Vaccinium myrtillus) kuuluu puolukoiden sukuun (Vaccinium) ja kanervakasvien heimoon (Ericaceae). Marjoista voi keittää hilloa, kiisseliä tai syödä jugurtin kanssa. Mustikoista valmistetaan mehua Finnairin lennoille. Metsän pedot (hirvikärpäset, petokärpäset, mahlakärpäset, juurikärpäset, kukkakärpäset ja täikärpäset) vaanivat marjastajaa. Poimurilla poimittaessa sanko täyttyy mustikoiden lisäksi mustikan lehdistä, raaoista puolikoista, jäkälästä, sammalesta ja risuista, joita nyppiessä aika kuluu kivasti. 

Perinteinen ystävien marjareissu on ohi ja se on hyvä juttu vaikka kivaa oli.  Puhuttiin, saunottiin, juotiin ja syötiin. Kun lähdimme, jäi P vielä pesemään lipputankoa, sillä hänellä on tapana pestä kaikkea mikä kestää vesipesua.

Isä oli purkanut mökiltä yhden terassin, kärrännyt tilalle multaa ja kylvänyt tyhjälle alueelle ruohoa. Isä täyttää viikon kuluttua yhdeksänkymmentä vuotta. 

Paluumatkalla auto särkyi ja päästiin hinausauton kyytiin. Kuljettaja liikehti koko matkan levottomasti ja tarkasti kännykkänsä minuutin välein. Auton kojelaudan päällä lojui kolme tupakka-askia, joissa luki Tupakka tappaa, mutta eihän nuori mies niin vähästä hätkähdä. Saimme lopulta vielä vuokra-auton ja pääsin kotiin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ollaanpas nyt täsmällisiä, kun kerran aloitettiin.
Mustikka kuuluu siis puolukoiden(!) sukuun (Vaccinium) ja kanervakasvien heimoon (Ericaceae). Kasvitieteessä sukunimet kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella. Lajinimessä "myrtillus" (pienellä!) on kaksi ällää: suffiksi -illus on latinan diminutiivi eli vähennysmuoto. Latinaksi mustikka on toisin sanoen "pieni myrtti" (myrtus + illus). Nimi on Linnén antama; en tiedä, popsivatko jo muinaiset roomalaiset mustikoita. Jos popsivat, korkeintaan kuivattuina, sillä laji on levinnäisyydeltään pohjoinen.

Nillittäminen on rumaa, mutta taksonomiasta en silti tingi!

Heidi Mäkinen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heidi Mäkinen kirjoitti...

Nillittäminen sallittu! Kirjoitan näitä juttuja lämmittelyksi ja käytän aikaa 30-60 min, tiedot otan usein Wikipediasta ja teen tekstin suoraan blogipohjaan. Tarkasta vielä Wikipedia-teksti, minä en taida viitsiä. Voidaankohan minut haastaa oikeuteen virheistä? Tämä blogi on osa valemediaa!

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Hauska postaus ja taas viisastuttiin. Kiitos. Isäsi on kyllä ihanan reipas ikäisekseen. Onnea hänelle!