lauantai 28. marraskuuta 2020

Musta perjantai

Eilinen Black Friday toi mieleeni mustamakkaran, mustarastaan, black metallin, salmiakin ja mustasukkaisuuden. Mustameri on 2212 metriä syvä ja sen pinta-ala on 422 000 neliökilometriä. Musta tuntuu. Tuntuuko susta? 

Suomeksi musta perjantai kuulostaa päivältä, jolloin on ajettu kolme kuolonkolaria.

Pimeys. Oletteko huomanneet, että nykyään kodeissamme ja katujen yllä roikkuvat ledit ovatkin kausivalot, eivätkä jouluvalot? 

Luin Ylen jutusta, että Black Friday ei ole välttämättä halpa, vaan hintoja nostetaan syys-lokakuussa, koska näin alennusprosentit saadaan kuulostamaan muhkeammilta. 

Suomalainen ei kehtaa kehua kalliilla ostoksella, vaan sillä miten halvalla on onnistunut arvokkaan tuotteen hankkimaan. Alennusmyynnistä ostin!

Vaatteisiin satsaaminen on turhempaa kuin uuteen puhelimeen, televisioon, musiikin kuunteluun tarvittavaan laitteistoon, autoon,veneeseen, työkaluihin, ruohonleikkuriin tai urheiluvälineisiin panostaminen. Nämä "miehiset" kulutuskohteet ovat rationaalisia, kun naiselliseksi mielletyt taas turhia. 

Moni nainen kokee huonoa omatuntoa ostaessaan itselleen ja shoppailee siksikin lastentarvikkeita ja -vaatteita, joista lapset eivät edes piittaa. 

Sama endorfiinin etsintä toimii melkein kaikessa ostamisessa.

Inhoan kaksi kolmen hinnalla alennuksia. Haluan vain yhden! Tarvitsen vain yhden! Minulla on vain yksi elämä (tarvitsisin kaksi, vähintään). Haluan ostaa vain yhdet alushousut kerrallaan, syön vain yhden suklaapatukan, eikä kaappeihini mahdu kolmea pussillista vehnäjauhoja. 

The more you bye, the more you save.


8 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Heidi nämä kommenttisi osuivat! Tuollaisia ajatuksia minullakin on ostamisesta ja kausivaloista! Leppoisaa lauantaita, musta perjantai nyt takana

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Sitä samaa!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Lidlin mainosvihoissa lukee "Mitä enemmän ostelee, sitä enemmän säästelee". Huvittaa nuo verbit, semmoista kevyttä hyppelyä.
Tykkään valoista, kaikista paitsi värillisistä ja semmoisista jotka sykkivät. Monissa maissa on ilta/yövalot kesälläkin, kun on selkeä päivän ja yön ero. Lämpimät pimeät illat kauniissa koristevaloissa on sellaista, mitä matkoilta kaipaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minäkin pidän valoista ja ne tuovat turvallisuutta. Toisaalta mökillä tähdet näkyvät hienosti kun ei ole valoja häiritsemässä.

Anonyymi kirjoitti...

"Kausivalot" ovat "jouluvaloja" poliittisesti ehdottomasti korrektimmat ja kulttuuriselta identiteetiltään monimuotoisemmat. Niin kauan kuin muistan (ja olen englantia osannut), Pohjois-Amerikassa on perinteisten joulutervehdysten sijaan voitu toivottaa esim. Season's Greetings. Se on kätevä toivotus sikälikin, että kiistaa tulee lähinnä siitä, onko oikea kirjoitustapa heittomerkillä vai ilman.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kausivalot sopivat minulle hyvin.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Talvivalot ja pihavalot on myös hyviä termejä. Jouluvaloissa on sitten jouluaihe.
Meillä on Kouvolassa kävelykadulla kummallisia suikuleita, ihan kuin vappuhuiskia ja värejä niissä vaihdetaan tilanteen mukaan, mutta nekin ovat oudon neontyylisiä. Monet tykkäävät näistä valoista, pitävät moderneina, mutta minusta ne ovat tyylittömiä räikeydessään. Nyt niissä on värinä outo neonpinkki. Onneksi sivukaduilla on puissa tavallisia pikku ledejä ja kivoja mehiläispesän näköisiä palloja, mutta kyllä entiset, nyt jo hylätyt, joulukellot kadun yllä olivat kaikein kauneimmat.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minä tykkään Tampereen jouluvaloista, varsinkin puihin ripustetuista palloista.