maanantai 10. lokakuuta 2022

Lepää rauhassa äiti

Tarkastan kirjastossa käydessäni hyllyn, johon asiakkaat saavat tuoda kirjojaan. Minunkin pitäisi harventaa kirjahyllyni sisältöä, mutta sen sijaan mukaan tarttuu usein lisää painotuotteita. 

Viime viikolla nappasin hyllystä Albert Camus'n klassikkoromaanin Sivullinen. Romaani alkaa näin: Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen. Sain vanhaikodista sähkeen: "Äiti kuollut. Hautaus huomenna. Osanottomme." Samantekevää, ehkä se tapahtui eilen. 

Lukija saa heti jonkinlaisen käsityksen siitä, ettei pojan ja äidin suhde ollut kovin lämmin.  En ole vielä lukenut romaania. Äiti on aina äiti.

Oma äitini kuoli eilen. Hän sairasti pitkään. Syntyessäni äitini oli itsekin melkein lapsi, vain 19-vuotias. Hän lähti Helsinkiin opiskelemaan (isä oli jo siellä) ja minä jäin pariksi vuodeksi mummoni hoitoon. Nuorempi siskoni syntyi viiden vuoden kuluttua ja toinen seitsemän vuotta syntymästäni.

Äitini ei enää koskaan sano "Nuttu nurin onni oikein". Äiti ei ratkaise sudokuita eikä lue englanninkielisiä dekkareita. Kukaan ei puhu minulle kuopiolaisista patologeista (äiti työskenteli osastonhoitajana yksityisessä patologian laboratoriossa ja työ oli hänelle hyvin tärkeää). Minua eivät patologit olisi voineet vähempää kiinnostaa. Äitini ei vaihda enää huonekalujen järjestystä tai lue ilmoituksia myytävistä asunnoista.  En enää koskaan syö äidin leipomia korvapuusteja. 

Äitini ei ole tehnyt näitä asioita muutamaan vuoteen, mutta nyt tekemättömyyden päälle on pudonnut lopullisuuden paino.

Vielä reilu vuosi sitten isä ja äiti lenkkeilivät säännöllisesti. Äidistä tuli viimeisinä vuosinaan kovin laiha ja pieni. Äitiä huimasi ja hän kaatuili, mutta hän vakuutteli, ettei häntä lenkkeillessä huimannut. Vauhti oli ainakin kova, eikä meno ollut erityisen vakaata. Me lapset ehdotimme kävelysauvoja, mutta niihin äiti ei taipunut.

Äiti vietti viimeisen vuotensa hoivakodissa. Torstaina sovittiin saattohoidon aloittamisesta ja eilen hän menehtyi. Nyt minulla tulevat kyyneleet silmiin kun tätä kirjoitan. Olen samaan aikaan surullinen ja huojentunut. Mietin, oliko äiti ollut ainakin silloin tällöin onnellinen. Katuiko hän jotakin. Ei tullut koskaan kysyttyä. 

Lepää rauhassa äiti.

20 kommenttia:

iikkoo kirjoitti...

Lämmin osanottoni.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos.

Leena Laurila kirjoitti...

Osanotto täältäkin. Vaikuttaa, että äidilläsi on ollut kohtuullisen hyvä elämä kohtuullisen pitkään.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

On ollut. Kiitos osanotosta.

Anonyymi kirjoitti...

Se on vähän haikea hetki. Minun äiti kuoli 5v sitten, tuoreessa muistissa.
Vanhasta päästä poistutaan, mutta onneksi nuoresta päästä tulee uusia tilalle.
t.Auvo T

Anonyymi kirjoitti...

Osanotto myös täältä, satunnaiselta lukijalta.

Liisa kirjoitti...

Lämmin osanottoni myöskin, olen seurannut blogiasi mielenkiinnolla melko säännöllisesti. Omasta äidistäni jätti aika (mielestäni osuva ilmaus) vuonna -96, tyttäreni lakkiaispäivänä. Muistan häntä usein, yhteisiä ilon ja naurun hetkiä. Silloin mielessä soi Peltoniemen Hintriikan surumarssi.

Anonyymi kirjoitti...

Lämmin osanottoni suureen suruusi.

Anonyymi kirjoitti...

Voimia ja osanottoni! ❤️
Äiti on kuitenkin aina äiti.

Merja kirjoitti...

Osanottoni Heidi. Niin tuttua. Oma äitini kuoli tammikuussa, odotetusti. Pidimme ihanat muistelot hänen syntymäpäivänään heinäkuussa. Kuuntelin juuri Anne Ernauxin Äitini. Lienet lukenut. Pieni kirja, tykkäsin.

Anonyymi kirjoitti...

Voimia ❤️

anumorchy kirjoitti...

Osanottoni!

Anonyymi kirjoitti...

Osanotto äitisi kuolema johdosta <3
Liikuttuneena luin kirjoitustasi. Oman äitini kuolemasta on tänään tasan 20 vuotta.

Kippura kirjoitti...

Lämmin osanottoni,se on niin lopullista.Onneksi ne muistot säilyy,joillekkin itkee,joillekkin nauraa,usein vieläkin 15 vuoden jälkeen mietin mitä äiti mahtaisi sanoa tekemisistäni.Elää päivittäin muistoissa mukana.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Lämpimät kiitokset teille kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Osanottoni. Kuolema koskettaa aina.

H kirjoitti...

Osanottoni.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Heidi, otan osaa suruusi. Luen myöhässä näitä kirjoituksiasi, koska matkalla en käynyt paljon somessa.
Me saimme kesken matkan tietää, että miehen veli oli kuollut sydäninfarktiin. Mieheni valmistaa veljensä muistotilaisuuteen kauniin esityksen, jossa on lyhyt veljen videohaastattelu, heijastettavia valokuvia ja niiden taustana Jussi Raittisen kauniisti laulama Stadin kundin kaiho. Kesällä oli juuri siskoni miehen hautajaiset. Toivottavasti tulee vastapainoksi myös pian nuoremman väen häitä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos osanotosta.