lauantai 20. heinäkuuta 2024

Mummon opetukset

Mummoni opetti minulle ja serkuilleni, ettei ketään ihmistä saa osoitella aseella, ei edes leikkipyssyllä.  Opetusta toistettiin monta kertaa, sillä eihän oppi muuten jää päähän. 

Kansanedustaja/poliisi Timo Vornasen mummo ei ole huolehtinut velvollisuuksistaan tai mies on harvinaisen kovapäinen.  Ehkä hän luulee, ettei poliisin tarvitse noudattaa näitä sääntöjä edes vapaa-ajallaan.

Mummoni olisi varmasti kieltänyt meiltä pyssyn viemisen yökerhoon tai työhuoneelle, mutta hänelle ei tullut moinen mahdollisuus edes mieleen. Jos kaikilla olisi sellaiset mummot, olisi maailma turvallisempi paikka elää. 

Mummo kielsi laittamasta muovipussia päähän. Sakset tai veitsi kädessä ei saanut juosta (ei edes tavallinen ruokailuvälineveitsi). Saunan jälkeen ulkoileminen oli todella vaarallista touhua. 

Kun isä matkusti opiskeluaikoinaan apurahalla Argentiinaan, mummo kielsi laivan kannelle astumisen (aalto voi pyyhkäistä mereen) ja laivasta poistumisen (rahat ja henki viedään). Isä ei totellut, mutta hän olikin jo aikuinen.  Opit on taottava päähän alle kymmenvuotiaana. 

Jotkut miehet elävät kuin pellossa. Kun olin vielä lapsi (alle 17-vuotias), minua kourittiin, seuraani tungettiin väkisin ja miehet näyttivät sukupuolielimiään pyytämättä metsässä ja kirjaston lehtienlukusalissa. Ulkonäköäni kommentoitiin. Kaikki nämä miehet olivat aikuisia.  

Sama touhu jatkuu edelleen. Tytöt eivät saa olla rauhassa aikuisilta miehiltä. Mummojen opetuksia tarvitaan.



6 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kaikki mummosi ohjeet ovat niin hyviä - ja tuttuja paitsi tuo saunan jälkeinen ulkona olon varominen. Olen sen karvaan kokemuksen kautta kyllä oppinut aikuisena. Meidät kutsuttiin Kuhmossa mökille iltaa viettämään - minähän en mökkielämästä ymmärtänyt yhtään mitään - ja siellä piti mennä saunaan. En ollut ikinä käynyt saunassa kastelematta hiuksiani. Kun sitten saunan jälkeen istuimme ulkona viileässä kesäillassa ja minulla oli selässä märkä painava hiusmatto, aivan tärisin vilusta ja sain kesäflunssan. Nyt aikuisempana rohkenisin jo sanoa, että en siitä saunasta välitä, viihdyn muutenkin, mutta silloin pelkäsin loukkaavani, jos en noudata suunniteltua ohjelmaa.

Jonkun arvostetun miehen pitäisi jyrähtää näkyvästi noille lääppijöille ja toisten kunnon miesten kompata ja halveksia tuollaista käyttäytymistä. Ei näitä moukkia muutoin saada kuriin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Voisiko presidentti jyrähtää? Olisiko siitä apua?

Marjatta Mentula kirjoitti...

Pitäis varmaan lähettää pyyntö Alexille.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Laitoin viestin presidentin kansliaan.

sorvatar kirjoitti...

Muovipussihomma mietytti minua lapsena:kuinka moni oli oikeasti vetänyt muovipussin päähänsä ja voisinko itse tehdä niin pakon ja painostamisen edessä. Kerran minut pakattiin tiukkaan lumihankeen lapsena ja pelotti kovasti. Jos ne ei huomaakaan, etten hengitä ja pelastaako kukaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Nyt on kuulemma Tiktokissa kaikenlaisia hengen pidättämis yms.haasteita. Pelottavaa.