tiistai 28. kesäkuuta 2022

Puhutaanko säästä ja aborteista?

Ulos mennessä tuntuu kuin astuisi lämpimään kylpyveteen. Tekee mieli kylmää olutta ja suolapähkinöitä. 

Minusta on tullut ihminen, joka juttelee kahvilan myyjälle. Hän ehdotti lounassalaatin päälle jälkiruokakahvia. En yksinkertaisesti kieltäytynyt vaan tilitin tämänpäiväiset kahvikupilliseni, ikään kuin ne kiinnostaisivat häntä. Keskustelimme säästä ja veden juomisesta.

Sisältövaroitus: Kirjoitetaan abortista ja verestä

Yli viisikymmentä vuotta vanha suomalainen aborttilainsäädäntö on tarkoitus uusia. Tuntuu täysin turhalta, että raskaudenkeskeytykseen tarvitaan kahden lääkärin lausunnot. Vaatimus viivyttää toimenpidettä ja lisää aborttia tarvitsevan henkilön psyykkistä stressiä. Raskaudenkeskeytys pitää järjestää erikoissairaanhoidosta käsin. Tuhlataan resursseja, joita voitaisiin käyttää johonkin tarpeellisempaan.

Monilla on dramaattinen kuva toimenpiteestä: kaapimista, ämpärillinen verta ja lapsen kappaleita (anteeksi brutaaliuteni). Kuitenkin 97 prosenttia aborteista tehdään lääkkeellisesti eikä kirurgisesti. Ensimmäinen lääkeannos annetaan klinikassa ja toinen otetaan kotona.

Vaikka Suomessa on ollut pitkään käytännössä vapaa mahdollisuus turvalliseen raskaudenkeskeytykseen, aborttiluvut ovat jatkuvasti laskeneet. Aborttien kieltäminen ei vähennä keskeytysten määrää vaan tekee niistä vaarallisia. Oikeus turvalliseen raskaudenkeskytykseen ei ole itsestäänselvyys, kuten nyt nähdään Yhdysvalloissa ja esim. Puolassa.

Olen huomannut, että aborttia tuntuvat vastustavan eniten fertiili-iän ylittäneet kansalaiset. Oman elämänsä päiviräsäset ja timosoinit. 

 

 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joka tapauksessa se on murha mikä murha, kun ajattelee millä viikolla sikiö otetaan pois, on sillä jo kädet,jalat, sydän joka sykkii uutta elämää, suomessakin tehdään tuhansia abortteja vuosittain, miksi ei käytetä ehkäisyjä ja pidetä itsestä huolta niin ettei hypitä "kukasta kukkaan", abortti pidetään ehkäisyvälineenä, entä jälki pyykki, nainen kantaa lopun elämää omassa tunnossa tuota tekoa, pieni elämä heitetään roskakoriin, ei mitään ihmisarvoa elämän alulle,
se on synti mikä on kansakuntien häpeä, ja mikä vetää tuomiot ihmiskunnan ylle, elämä ei ole tarkoitettu tuhottavaksi vaan säilytettäväksi, elämä on arvokas, sillä on iankaikkisuus tarkoitus.Raamatun linja on elämää suojeleva ja kantava, ihminen on iankaikkisuus olento, ei eläin joka noin vain tapetaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Joka tapauksessa tehtyjen aborttien määrä ei vähene kieltämällä abortit vaan abortista tulee vaarallisempi. Suomessa raskauden keskeytysten määrä on jatkuvasti laskenut. Olisivatko abortit kiellettyjä kaikissa tapauksissa? Raiskauksen jälkeisessä raskaudessa tai esim. insestissä. Toki suurin osa tehdään sosiaalisin syin. Usein abortin vastustajat vastustavat myös ehkäisyä (ei tietty aina). Ilmainen ehkäisy alle 25 vuotiaille on hyvä juttu. En oikein usko, että aborttia käytetään ehkäisymenetelmänä.