torstai 27. huhtikuuta 2023

Sääksilive

Kevät on lintujen tarkkailun parasta aikaa. Näin ainakin oletan. Minä seuraan lintuja netissä. Se on kätevää varsinkin kun tunnen alle viisi lintulajia ja eksyn metsään. Metsässä on petollisia kosteita alueita, jonne saappaat uppoavat. 

Nyt voi katsoa kahtakin sääksiliveä. Siellä ne rymsteeraavat pesiään. Ovat toiveikkaita, ja uskovat saavansa kunnon jälkeläisiä. Siirtelevät oksia seinustalta toiselle, ihan kuin äitini aikoinaan  siirteli sohvaa ja kirjahyllyä. Sääksillä ei ole sohvia, joten he joutuvat siirtelemään risuja. 

Kaikki muut katsovat norppaliveä, mutta minusta petolinnut ovat kiinnostavampia. Norpat ovat liian söpöjä. Haluan kannustaa sääksiä. Jos Tampereella olisi kaksi jääkiekkojoukkuetta Sääkset ja Norpat, olisin ensin mainittujen kannattaja.

Minulla on tapana kastautua uimahallin kylmävesialtaassa (olen laskeutunut kylmään veteen jo neljä kertaa). Sitä joutuu jonottamaan, sillä kylmä vesi on suosittua. Poreallas ei sitä paitsi ole toiminut puoleen vuoteen. Eilen minua(kin) vanhempi nainen oli menossa samaan aikaan kylmäaltaaseen ja sanoi ystävällisesti, että mahdun kyllä hänen viereensä. "Olen siellä puolitoista minuuttia", hän sanoi. Kun sitten seisoimme vedessä ja juttelimme, hänen laskunsa ja sisäinen kellonsa (hänellä on tapana pomppia varovasti ja laskea sekunteja) menivät sekaisin. Olimme siellä vähintään pari minuuttia, olisimme siellä varmaan vieläkin, ellen olisi jo ehdottanut lämmittelemään menemistä.

Kuntosaliryhmän jälkeen pukuhuoneessa keskustelimme siitä, että olemme saamattomia jumppaamaan kotona. Eräs nainen sanoi n-sanan "Kunpa olkapäällä istuisi pieni n-poika, joka huutaisi korvaani, että lähde liikkeelle". En ole täysin varma käyttikö hän n-sanaa, sillä nainen oli juuri lähdössä ja pukukopissa oli pientä hälinää. 

Jos olisin asiasta huomauttanut, hän olisi luultavammin sanonut "Ei Suomessa ole rasismia" tai "Minulle n-sana on ihan normaali, eikä rasistinen ollenkaan".  Koko juttuhan oli äärimmäisen rasistinen. 

Minullakin saattaa olla rasistisia ajatuksia, sillä onhan se rasismi meissä niin syvällä. Yritän parantua kaikesta sellaisesta.

Minulla on huomenna syntymäpäivät, samaten nuoremmalla pojallani. Saa onnitella jo tänään. Jos satun vaikka jäämään auton alle ennen huomista, niin ehdin vielä nauttia onnitteluista.

3 kommenttia:

Laila kirjoitti...

Hyvää Syntymäpäivää! Olen katsonut ruotsalaista "luonto-ohjelmaa" Suuri hirvivaellus, jota seurasin jo viime vuonna. Siinä ei ole vielä tapahtunut mitään, eli yhtään hirveä ei ole mennyt kameroiden (30kpl) ohi sinä aikana, kun olen katsonut, mutta on jotenkin rauhoittavaa tuijotella sitä metsää tai jäistä avautuvaa järveä vai onkohan se joki. Minusta aamu on paras aika luonnon tuijotteluun. Tosin katsoisin mieluummin sitä metsää ilman lunta, kuten viime vuonna, mutta ehkä se kohta sulaa pois.

Anonyymi kirjoitti...

Linnansaaren kansallispuiston tunnus oli vuoteen 2016 asti kalasääski, mutta kun norpat ihan lopullisesti löivät läpi kaikkien suomalaisten suosikkieläiminä, tunnuskin vaihdettiin saimaannorpaksi.
Populismia.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos toivotuksista Laila!

Ananyymi: Kalasääski olisi kyllä parempi.