maanantai 26. kesäkuuta 2023

Veeti Lapasorsa

Torstain kaatumisen jäljet ovat edelleen nähtävissä, polvissa on ihorikkoa ja sinelmiä ja ne koristavat myös käsivarsia. Luut ovat ehjät. 

Sinelmä on hieno ja liian vähän käytetty sana.

Vietin juhannuksen kaverin mökillä Vehmersalmella, jossa oli oikein rattoisaa: me ja biljoona hyttystä. 

Jouduimme viettämään suuren osan juhannuksesta sisällä mökissä, sillä satoi melkein koko ajan. Kävimme kyllä kävelemässä, mutta ei kannattanut pysähtyä, ellei halunnut altistua Wagner-hyttysdivisioonan hyökkäykselle.

Istuimme hetken rannan tuntumassa Offilla valeltuina ja polttelimme vuosien takaisia hieman kostuneita hyttyskierukoita. Ponnisteluistamme huolimatta öttiäiset löysivät paikalle. 

Söimme, uimme ja saunoimme. Tarkkailimme kiikarilla lintuja ja vastarannan mökkiläisiä. L tunnisti lintujen laulua kännykällään, minä etsin lintukirjasta kyseisten siivekkäiden kuvia ja sanallista informaatiota. 

Lintujen nimet olisivat erinomaisia sukunimiä ja onhan niitä. Lintukin on sukunimi. Olavi Koskikara kuulostaisi upseerilta ja Veeti Lapasorsa laiskalta vävyltä, joka ei jaksa viedä pitsalaatikoita kartonkikeräykseen. 

Rattoisaa oli hyttysistä huolimatta. Kiitos!

4 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Mahtavat vävynimet! Koskikarakin voisi minusta olla vävy. Hän herättäisi suoraselkäisyydellään pelkoa appivanhemmissa, varsinkin jos nämä olisivat lapasorsa-tyyppisiä.

Meillä on mökillä käytössä Thermacell-kapulat, ja ne kyllä toimivat, siis paikallaan ollessa. Kävellessä ei taida auttaa mikään, ellei sittten vaateiden väri. Kävelin mustaan huppariin pukeutuneen mieheni perässä, hänen kimpussaan oli hyttysarmeija, ja minä vaaleissa vaatteissa säästyin niiltä. Toiset ihot myös vetävät hyttysiä enemmän kuin toiset. Johtuuko se ihon lämpötilasta, käytetyistä lääkkeistä vai mistä?

Anonyymi kirjoitti...

Thermacellin vaikuttava aine, pralletriini, on vaarallista paitsi hyttysille, myös muille hyönteisille - kuten vaikka aivan "viattomille" pölyttäjille. Kukkivien kasvien läheisyydessä sitä ei pitäisikään käyttää lainkaan. Entä kuinka moni mahtaa tietää, että käyttö on sallittu vain pihapiirissä, ei metsäretkillä?
(Tukes)

Ilman hyttysiä ja muita häiritseviä öttiäisiä ei muuten olisi suurinta osaa niistä hauskannimisistä linnuistakaan. Hyttyset ovat hyönteissyöjien perussapuskaa.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Joo, noista Thermacelleistä on varoituksia. Meillä on ollut vain ruokapöydässä mökkiterassilla, silti sekin vähän arveluttaa.

Linnuista on tullut jotenkin "kesympiä" kuin ennen. Meilläkin on mökillä mustarastas, joka konsertoi ahkeraan aina samalla männyn oksalla, melko alhaalla, vaikka porukka kulkee sen lauluoksan alta ja juoksee pitkin pihaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mökin haltijat olivat luopuneet Thermacelleistä, kun niiden haitallisuudesta alettiin puhua.