perjantai 26. tammikuuta 2024

Ihmeparanemisia

Kävin kaksi ja puoli vuotta sitten silmälääkärissä. Mies sanoi, että silmänpohjieni valtimoissa näkyy ateroskleroosia ja silloin sitä on muissakin suonissa. "Jos et olisi lääkäri, lähettäisin sinut lääkäriin". Häh? Silmälääkäri suositti kontrollia itselleen kahden vuoden kuluttua.

Menin terveyskeskuslääkärille. Hoidettiin riskitekijöitä ja nyt ovat verenpaineet ja kolesterolit melkein miinuksella.

Sain kutsun samalle silmälääkärille, viivyttelin, venytin ajan tilaamista ja varasinkin vastaanoton toiselle saadakseni second opinioinin, sillä olihan minulla muitakin vaivoja kuin paskat verisuonet. Tämä nainen tutki silmänpohjani huomattavasti tarkemmin ja sanoi, ettei suonissani ole kerrassaan  mitään vikaa. Paranin siis yleisestä valtimotaudista muutamassa minuutissa. Kerroin tästä Facessa ja päädyimme siihen ettei third opinionia kannata enää etsiä. 

Vuosia sitten vähän epävarman oloinen gynekologi epäili minulla munasarjasyöpää ja lähetti sairaalaan. Minut otettiin jostain syystä osastolle, jossa toinen lääkäri tutki ja totesi, ettei poikkeavaa löydy. Olin jo tehnyt kuolemaa ja suunnitellut hautajaisia. Palasin terveenä kotiin. 

Postiluukku kolahti ja luukusta putosi Suomen kuvalehti, jonka tilasin jostain tarjouksesta. Rakastan postiluukun kolahdusta. Se liittyy jotenkin lapsuuteen ja Aku Ankan viikottaiseen ilmestymiseen tai mummon lähettämään kirjeeseen, josta usein löytyi sininen viiden markan seteli. 

8 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minulla on n myös erikoinen gynekologikokemus. Näkyi kuulemma ultrassa jotain ja ei kun ottamaan kohdusta neulanäytettä - ilman puudutusta. Yritin pelastautua esittämällä, että eikö nämä usein olekin harmittomia kystia, onko se näyte välttämätön. En päässyt pakoon tältä naispuoliselta Mengeleltä. Hän ei pystynyt kuitenkaan saamaan näytettä, koska minä valitin niin kovaa. No, menin yleisen puolen gynelle (Mengele oli yksityinen), ja hän totesi lempein menetelmin, ettei kohdussa ollut mitään vikaa. Ilmeisesti joku kysta oli itsekseen poistunut.

Hyvä että olet terve kaikin puolin!

Sama tällä, postiluukusta putoava päiväposti nostaa aina odotuksia. Aamun ilona siellä on sanomalehdet, mutta päivä on aina arvoitus. Entä jos tuleekin jokin yllätyslahja!

Anonyymi kirjoitti...

Et sitten käynyt tällä silmälääkärillä: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000010120822.html

Saint Peppone - Järkkyneen mielen luostari 2,0 kirjoitti...

Jep. Mullekin on kerran käynyt vähän vastaava tilanne, olkoonkin että se meni toisin päin. Tk-lekuri sanoi että ei mitään vikaa mutta omalääkäri laittoi sitten lähetteen Taysiin ja kas, pääsin magneettikuviin melko pian ja myöhemmin leikkaukseen. Että semmosta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Anonyymi: En käynyt sillä silmälääkärillä.

Saint Peppone: Virheitä tapahtuu. Onneksi pääsit kuitenkin hoitoon.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Marjatta Mentula, minultakin on otettu tuollainen endometriumbiopsia, en tiedä, voisiko sitä varten jotenkin puuduttaa, tuskin. Eihän se kivalta tuntunut.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Heidi, minusta tuo näytteenotto kuulosti ja tuntui (vaikka ei vietykään loppuun asti) ihan entisajan jollain piikillä tehdyltä laittomalta abortilta, jota en ole kokenut, mutta - siis onhan se kohdunkaula 3 - 4 senttiä pitkä, minulla lisäksi kohdunnapukassa kryo-hoido jäljiltä arpikudosta. Gynekologi mutisi jotain, että täällä hänellä ei ole puudutusmahdollisuutta, mutta jospa se onnistuu. Kipu oli hyvin pistävä heti alusta asti, ja minusta se neulakin mitä hän pitkään valitsi ja lopulta käytti oli iso, ehkä ei ollut vastaanotolla myöskään oikeankokoista neulaa. Rinnan paksuneulabiopsia taas ei tuntunut miltään.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minulta otettiin sellainen näyte kohdusta (siis kohdun limakalvolta). Ei puudutettu. Se näytteenottohärpäke oli pitkä (ainakin minusta). Kipu oli jotenkin epämääräistä, pistävää. Sellaista, johon on vaikea suhtautua. Sinun toimenpiteesi saattoi olla jotain ihan muuta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ai niin siellä oli joku kysta (rakkula), josta näyte otettiin. Yäk.