torstai 20. syyskuuta 2018

Nosebo

Lääketutkimuksissa verrataan lumelääkettä ja vaikuttavaa ainetta sisältävää lääkettä.  Myös lumevalmiste auttaa, jolloin puhutaan lumevaikutuksesta. Lumelääkkeet aiheuttavat myös sivuvaikutuksia ja silloin on kyse nosebovaikutuksesta. Lume- ja nosebovaikutukset ovat erittäin tärkeitä potilaiden hoidossa ja ne tulevat esille lääkärin työssä päivittäin.

Muutamat ihmiset ovat kovin herkkiä lääkesivuvaikutuksille ja saavat lääkkeistä toistuvasti epätoivottavia oireita, jotka tulevat esille jo murto-osalla varsinaisesta hoitoannoksesta. Näiden ihmisten hoitaminen on turhauttavaa, sillä he kokevat pienestä tabletinmurusesta kaikki ne ikävät sivuvaikutukset, jotka on painettu lääkepakkaukseen piilotettuun ohuelle paperille pienellä präntillä painettuun ohjeeseen. Ja muutamia, joita siellä ei edes ole. Ne vaikutukset ovat lääkkeen syöjälle aivan yhtä todellisia kuin ne toivotut vaikutuksetkin.

Muutamat ihmiset reagoivat lääkkeisiin, meluun, valoon, ruokatarvikkeisiin, sähköön (luetteloa voisi jatkaa melkein loputtomiin) voimakkaasti. Eräs kipulääkäri sanoi jossain luennossaan, että joidenkin ihmisten kroppa on Lada, joidenkin sisällä hyrisee Ferrarin herkkä moottori. Tämän kun aina muistaisi.

2 kommenttia:

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Just noin se menee, koko elämässä.

sorvatar kirjoitti...

Onpa hyvin sanottu.Puoliso sai joskus tupakanvieroituslääkkeestä itsetuhoisia ajatuksia ja jos niin jotakin. Ei heti tajuttu, että lääke aiheutti ne eikä lääkärikään ollut huomannut varoittaa. Kun hän lopetti lääkkeen, tilanne palautui heti ennalleen.