sunnuntai 4. elokuuta 2019

Dokumentti

Olen ottanut taas kodin haltuuni: makoillut sohvalla, imuroinut, kastellut kukat (myös porraskäytävän kiinanruusun) ja vienyt roskat.

Katsoin HBO:lta dokumentin Jane Fondasta. Dokumentti on jaettu osiin Fondan elämän miesten mukaan: Henry (Fonda), (Roger) Vadim, Tom (Hayden) ja Ted (Turner). Viimeisen osan nimi on Jane.

Henry viittaa Fondan isään, kuuluisaan näyttelijään, Vadim ensimmäiseen aviomieheen, ranskalaiseen elokuvaohjaajaan, josta Fonda toteaa "En olisi todennäköisesti mennyt hänen kanssaan naimisiin, jos hän olisi puhunut paremmin englantia", Tom toiseen aviomieheen, poliitikkoon ja kirjailijaan ja Ted viimeiseen (ex) aviomieheen, joka on miljonääri ja Jane lopulta tähän päivään, tähden itsenäisyyteen.

Dokumentissa Jane Fonda kertoo avoimesti lapsuudestaan, äidin itsemurhasta, omasta äitiydestään ja syömishäiriöstään. Tähti sai tietää äidin itsemurhasta vasta aikuisena, 12-vuotiaalle Janelle kerrottiin äidin kuolleen sydänkohtaukseen. Isä meni heti naimisiin uuden rakkautensa kanssa ja tyttö lähetettiin sisäoppilaitokseen.

En muistanut, että Fonda on näytellyt (myös) hyvissä elokuvissa kuten Ammutaanhan hevosiakin tai Klute -rikosetsivä.

Fonda on ollut 70-luvulta poliittisesti aktiivinen ja on sitä edelleen. Filmitähden aerobic-videoilla kerättiin rahoitusta Vietnamin sodan vastaiseen toimintaan.

Dokumentti oli erittäin mielenkiintoinen ja koskettava. On hienoa, että on ihmisiä, jotka jaksavat toimia, eikä heidän aikansa mene sohvalla maaten. Jotkut ihmiset toisaalta tekisivät kaikille palveluksen hukkumalla pysyvästi sohvan uumeniin.


6 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Taidan olla niitä sohvaan hukkuvia. Yhyy.
Kiitti Jane-vinkistä. Pääsen HBOlle kaverin lainatunnareilla. Mulla on kaveri, joka oli nuorempana veikeä sekoitus Jane Fondaa ja Marilyn Monroeta. Kyllä oli melko kuolaista siinä ympärillä. Nyt se on tavallinen kuuskymppinen, hoikka kyllä ja osaa pukeutua. Silleen näpsä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Sellainen on elämän kulku ja sen kanssa on elettävä.

Leena Laurila kirjoitti...

Tuntuu nykyäänkin poikkeuksellisen fiksulta Hollywood-tähti, joka on yhteiskunnallisesti aktiivinen ja kantaaottava, kuten Jane Fonda. Hän on myös aika epätyypillinen yhdistelmä seksikästä hyvännäköistä naista, jolla katse kuitenkin suuntautuu maailman epäkohtiinkin. Ammutaanhan hevosiakin on hyvä elokuva.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Fonda myöntää dokumentissa, että hänelle on tehty kauneusleikkauksia, mutta on pahoillaan siitä, ettei ole pystynyt vanhenemaan luonnollisesti.

Toini kirjoitti...

Ystävättäreni kertoi kuinka hän vastaa kysylyihin: Mitä kaipaat eniten ex-miehessäsi ? ....hän vastaa : puuhellaa, minusta se on aika tyhjentävästi sanottu,

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tapailin joskus miestä, jonka mökkiä kaipaan.