torstai 22. elokuuta 2019

Huonot meteorologit

Facessa marmatettiin taas kerran säätiedotusten paikkansapitämättömyyttä (isäni on meteorologi vaikka onkin eläkkeellä). Taidan olla pahalla päällä, sillä tuohduin tuosta valituksesta ja kirjoitin tällaisen vuodatuksen:

Sain lapsena niin tarpeekseni säätiedotuksista (niitä kuunneltiin tunneittain ja piti olla hiljaa), että päätin, että aikuisena en säästä valita, enkä lue säätiedotuksia. Lupaukseni olen pitänyt. Isäni seuraa edelleen säänvaihteluita ja ennustuksia tarkasti.

Isäni opiskeli mereorologiaa Helsingin yliopistossa laudatur -tasolle saakka, samaten matematiikkaa, lisäksi fysiikkaa ja tähtitiedettä. Epäilen, että jos maallikko katsoo tänä aamuna ikkunasta niin seuraavan päivän tunneittain muuttuva säätiedotus ei kuitenkaan mene paremmin kuin ammattilaiselta. Joskus tietysti saattaa osuakin. 

Meteorologien tärkein tehtävä on auttaa lentoliikennettä ja merenkulkua ja tuolloin ennustukset pitävät varmaan riittävän hyvin paikkansa lyhyellä aikavälillä kun mietitään vaikka saako kone nousta ilmaan nyt vai ei. 

Isäni kadehti Espanjan mereorologeja, joilla on helpompaa. Anteeksi tämä vuodatus, tämä on isälle 89 v.

2 kommenttia:

Karenina Unska kirjoitti...

Hei Heidi, minä olen sääkyttääjä. Rakastan meteorologeja ja vertailen eri ennusteita. Minulle se on suurta hupia ja teen mielelläni analyysejä: "kas, ennusteet poikkeavat nyt selvästi, sää on siis hankalasti ennustettavissa". Arvostan tätä tieteenalaa ja ymmärrän sen, ettei eksakteja ennusteita voida tehdä. Ennusteet ovat arvioita erilaiset skenaariot ja laskentamallit huomioiden - tähän sitä koulutusta tarvitaan! Eritoten ilmatieteenlaitoksen laskentamalli ja oikean meteorologin pisteviiva saavat ihastuneita huokauksia aikaan: ihmisen kokemuksen mukanaan tuoma tatsi sään reagoimiseen on yleensä parempi kuin tietokoneen töräyttämä valmismalli. Ai että. Lämpimät terveiset isällesi. Olen suuri fani.

Merja kirjoitti...

Katson sääennusteita silloin, kun pitää päättää hommista, joiden suorittamiseen sää vaikuttaa. Kuten lähdenkö ajamaan pyörällä 25 km päähän työpaikalle vai menenkö junalla. Päätöstä tukevat myös sadekartat. Joskus harmittaa, kun on ennustettu sadetta ja melkein aina se putää paikkansa. Asun kerrostalon kolmannessa kerroksessa ja ikkunasta näkyy järven yli. Ulos katsomallakin näkee usein, millaista säätä on luvassa. Joskus yhteistä lenkkiä suunnitellessa kaveri on jopa soittanut kysyen, että miltä näyttää, tuleeko sade.