lauantai 24. huhtikuuta 2021

Riekaleita

Olen viime viikkoina keräillyt vähäisiä kirjailijuuden rippeitäni kotini nurkista. Hylsy räjäytti koko homman ikäviksi riekaleiksi, joita on vaikea saada irti matoista ja huonekaluista.

Tämän  aamuisessa Hesarissa julkaistussa esseessä kirjailija Juhani Karila kertoo suositun esikoisromaaninsa, Pienen hauen pyydystys, synnystä kiinnostavan jutun. Kun kirjailijan vaimo lukee käsikirjoitusta, hän on sitä mieltä, ettei se toimi ja ehdottaa päähenkilön sukupuolen vaihtamista miehestä naiseksi. Karila vastustelee ajatusta, sillä arvelee, ettei sukupuolensa vuoksi pysty kirjoittamaan naisen sielunelämästä. Silloin vaimo antaa loistavan neuvon: vaihda päähenkilölle naisen nimi ja siinä se on (ihan niin helppoa se ei tietysti ole, mutta periaate on selvä).

Romaani olisi jäänyt unholaan, ellei nimenomaan nainen olisi pyydystänyt sitä haukea ja taistellut luonnonvoimia vastaan. 

Olen yrittänyt tehdä hylsykässärilleni jotain vastaavaa. En todellakaan vaihda päähenkilön sukupuolta, mutta yritän ensimmäistä kertaa kirjoittaa miehenkin näkökulmasta. Vaihdan aikamuotoa, lisään näkökulmia, jätän yhden henkilön pois ja annan hänen tehtävänsä toiselle vaikka nämä tyypit ovat eri sukupuolta. 

Eräs kaverini luki kässärini ja sanoi, että tulee vaikutelma, etten pidä tekstin päähenkilöstä, joten nyt yritän rakastaa häntä. Samalla kässärin tunnelma on muuttunut. Lähetän sen sitten joskus jokaiseen edes etäisesti mahdolliseen kustantamoon ja saan miljoona, miljoona, miljoona hylsyä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko omista henkilöhahmoista välttämättä pidettävä? Entä jos inhoaa vaan ihan pidäkkeettömästi, antaa palaa ja katsoo sitten, mitä tuli kirjoitettua?

Osa kirjallisuuden henkilöhahmoista on kerta kaikkiaan niin vastenmielisiä, että on vaikea uskoa kirjailijan itsekään rakastaneen näitä henkensä tuotoksia. Kumma kyllä, ällöistä tyypeistä voi silti olla mukava lukea. Tirkistelynhalua vai arjen katharsista?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tuo on totta, mutta tässä tapauksessa toivoisin lukijan olevan tämän henkilön puolella. Tuo epämiellyttävien piirteiden liioittelu toimisi jossain muussa jutussa hyvin.