keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Liitto

Kirjailijaliitto lähetti jäsenluettelon, josta löytyy kiinnostavaa numerotietoa suomalaisista kirjailijoista. 

Kirjailijaliitto perustettiin 1897 (pian vietetään 125 vuotisjuhlaa) ja siihen kuuluu 823 jäsentä (liiton jäsenyyttä voi hakea kahden fiktiivisen teoksen julkaisun jälkeen). Kuulun myös Lääkäriliittoon, joka perustettiin vähän myöhemmin, vuonna 1910. Lääkäriliittoon kuuluu noin 28 000 lääkäriä (tämä luku löytyi Akavan sivulta). Suomalaisista Lääkäreistä 90 prosenttia kuuluu omaan liittoon. 

Kirjailijaliiton jäsenistä 55 prosenttia on naisia ja jäsenten keski-ikä on 59 vuotta. En löydä vastaaavia tietoja Lääkäriliiton jäsenistä.

Neljäkymmentäyksi prosenttia kirjailijoista julkaisee kirjan 1-2 vuoden välein ja 3/4 meistä (käytin me-sanaa!) julkaisee kirjojaan useamman kustantajan kautta. Kaunokirjallisesta työstä kirjailijoille kertyy 2294 euroa (mediaani) tuloa vuodessa. Kirjailija saa kovakantisesta kirjasta keskimäärin 3,10 euroa tekijänpalkkiota. Äänikirjapalkkio on yksi viidesosa tästä summasta. Apurahat ovat tärkeitä!

Kun opiskelin lääkäriksi, jotenkin häpesin valkoista takkia, joka piti pukea päälle, kun menimme klinikkaan. En kokenut olevani vaatteen arvoinen. Myöhemmin telttamainen asu ja kollegat tarjosivat turvaa. Nyt opettelen olemaan kirjailija ja kompastelen jalkoihini.

 


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Kun opiskelin lääkäriksi, jotenkin häpesin valkoista takkia, joka piti pukea päälle, kun menimme klinikkaan. En kokenut olevani vaatteen arvoinen. Myöhemmin telttamainen asu ja kollegat tarjosivat turvaa."

Voivoi tätä huijarisyndroomaa!
Ei muuten taida juurikaan vaivata miehiä?

Anonyymi kirjoitti...

Oletko miettinyt, mistä häpeä johtuu? Olet todella menestynyt, kaksi kunnioitettavaa ammattia: lääkäri ja kirjailija. Moni takeltelee koko elämänsä saamatta kunnolla haltuunsa edes yhtä.

Anonyymi kirjoitti...

Ota oppia asenteesta:

"Teitä pelkää en mä kuulun liittoon,
mä kuulun liittoon, mä kuulun liittoon
Teitä pelkää en mä kuulun liittoon,
mä kuulun liittoon, joka taistelee."

Harmikseni ATK tai ITC-alalla ei ollut kiinnostusta perustaa kunnon liittoa, semmoista liittoa joka olisi saanut työnantajat muistelemaan wanhaa hyvää aikaa jolloin oli vain Wälläri laittamassa murtajia lakkoon. ATK kun olisi ollut yhdessä liitossa ja uhannut lakolla olis siinä eteläranta & hallitus vapissut.

iTC-ukkeli

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Anonyymeille: Miksi ihminen toimii kuten toimii? Ehkä taustalla ovat elämässä koetut tapahtumat, ihmissuhteet ja ehkä perintötekijät.

iTC-ukkeli: https://www.youtube.com/watch?v=vmmAO3Hdb5A Täällä tätä rallattelen.