maanantai 18. heinäkuuta 2022

Nauti!

Mistä lähtien lomalle lähtijää on alettu komentaa sanomalla ”Nauti!” Tuo nauttimisen vaatimus kuulostaa raskaalta. Useinhan loma on paras silloin kun sitä odottaa tai sitä muistelee. Kun auton hajoaminen, ihon palaminen tai ruokamyrkytys on muuttunut hauskaksi tarinaksi. Joskus vielä sanottiin yksinkertaisesti "Hyvää lomaa", ilman huutomerkkiä. 

Kaksi luokkakaveriani ja ystävääni työskentelivät jäätelökioskissa sinä kesänä, kun olimme seitsemäntoistavuotiaita. Välillä asiakkaita ei juuri ollut, kioskin katto vuosi ja kylmälaitteet temppuilivat. He pitivät yhteistä päiväkirjaa, johon kumpikin kirjoitti omalla myyntivuorollaan. Vihko on säilynyt kaikki nämä vuodet. 

Kävin usein kioskilla, mutta minulla ei ole siitä oikein mitään mielikuvaa. Arvostelimme ohikulkijoita, puhuimme kavereista ja pojista. Miesostajat sanoivat myyjille "Sinulla on kauniit silmät".  

Olin lähdössä L:n kanssa inter railille ja kävimme hakemassa isorokkorokotukset. Satoi usein tai ehkä sateella ehti kirjoittaa. 

Kävin ensimmäistä kertaa Volter Kilpi -päivillä. Kaverilla on mökki Kustavissa. Tapahtuma oli söpö, mutta jotenkin modernimpi kuin kuvittelin. Ajattelin, että siellä luetaan Kilven tekstejä ja Juha Hurme hyppii retkeilyvermeissä pitkin rantapusikkoja. 

Seurasimme taiteeseen liittyviä luentoja ja kuuntelimme kirkossa Seela Sellan runonlausuntaa (tämä tuli peruuntuneen konsertin tilalle).  En juurikaan nähnyt Seela Sellaa kirkon penkkien takaa. Luennot olivat mielenkiintoisia, innostavia ja ilmaisia. 

Ostin "Olen lukenut Alastalon salissa"-paidan, sillä eihän mitään ole tapahtunut, jollei osta mitään. Olen kyllä lukenut romaaninkin (olen tainnut mainita tämän useasti, jonkun mielestä ehkä liian usein). Suosittelen sen lukemista teillekin!

5 kommenttia:

Maritta K kirjoitti...

Minulla on Alastalon salissa e-kirjana. Kun työmatkani linja-autolla oli n. tunti/sivu, ajattelin lukea sen työmatkoilla. Jonkin aikaa sitä luin, mutta kummasti löytyi aina jotain kiinnostavampaa lukemista/tekemistä. Nyt eläkkeellä ei enää ole työmatkoja - jää varmaan lukematta. Nythän se olis Yle Areenassa kuunneltavissa.

sorvatar kirjoitti...

"Nauti" on kyllä sellainen komento, josta en itsekään pidä. Ja sitäkin näkee vielä, että esim.masentuneelle sanotaan sairausloman alkaessa "teet nyt sitten kaikkea kivaa ja just sitä, mistä tykkäät,nautit."
Itselläni pyörii kaksi opiskelua & työ ja ahdistun "Nauti opiskelusta" kauniista, hyvää tarkoittavasta toivotuksesta. Hienolta kuulostaa Volter Kilpi-tapahtuma luentoineen.

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Minulla nousee v-käyrä koilliseen aina kun näen somessa näitä lomallelähtijöiden päivityksiä ja sitten joku kommentoi, että "Nauttikaa!". Todella ärsyttävää. Ei muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Olemmepa onnekkaita tänä sotakesänä 2022, jollei meillä ole sen suurempia harmituksen aiheita kuin mitä nyt toisten lausumat "vääränlaiset" (komennoiksi tulkitut) lomatoivotukset aiheuttavat. Kyllä minä taas mieleni niin pahoitin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hyvä nimetön, tämä ei ole Helsingin sanomat, et ole maksanut tästä, sinun ei tarvitse lukea pinnallisia juttujani vaan voit sen sijaan käyttää aikasi vaikka sodan vastustamiseen. Hyvää jatkoa sinulle!