Facebookin lääkäriryhmässä on keskusteltu lääkärien työasuista. Pitääkö lääkärillä olla valkoinen työtakki?
Opiskeluaikoina ostimme itsellemme ensimmäiset lääkärintakit. En osannut oikein sopeutua takkiin enkä uuteen rooliini. Moni pesi työasun (niitä oli yksi) opiskelijaboksin vessan altaassa. Siltä ne takit näyttivätkin. Nykyään opiskelijat saavat takkinsa sairaalasta ja ne pestään pesulassa, joka ei välttämättä sijaitse Suomessa. Pidin puuvillaisista takeista, joissa oli pienet pystykaulukset. Nyt asut ovat keinokuitua. Kun takin ottaa metallisesta pukukaapista, metallihenkarista, niin ainakin talviaikaan saa säköiskun, joka kirpaisee varpaissa saakka.
On monia maita, joissa lääkärit työskentelevät omissa vaatteissaan. Meillä lääkärin on perinteisesti erottanut valkoisesta pitkähelmaisesta takista. Nykyään hihat kehotetaan hygieniasyistä käärimään kyynärpäiden kohdalle. Miksi hihat ovat niin pitkät, että suorana ulottuvat ojennettujen sormien päiden kohdalle? Virolaisilla kollegoilla näytti olevan lyhythihaiset takit.
Olen huomannut, että hygieniasääntöjen noudattaminen heikkenee sitä mukaa, mitä korkeampi asema lääkärillä on.
Kuulin helsinkiläisiltä kollegoilta, että uusien määräyksien vuoksi omat vaatteet eivät saa näkyä lainkaan. Ei siis saa käyttää edes omia sukkia. Sinänsähän lääkärintakki on pelastanut monelta pukeutumisongelmalta. Vaihdan vaatteeni käytännössä joka päivä, puhtaan lääkärintakin puen kerran viikossa, jos sopivan kokoinen pesty takki löytyy. Tarvitsen takkia harvoin suojavaatteeksi, joissain toimenpiteissä toki ja ruokapöydässä, sillä olen melkoinen töhry. Voisiko ajatella, että toimenpiteitä varten olisi vaikka päivittäin vaihdettava puhdas esiliina ja työtakeista luovuttaisiin? Erikseen ovat tietysti leikkaussalit, ensiapu ja muut vastaavat työpisteet. Onko hoitotulos kiinni vaatetuksesta?
Kävimme aikoinaan Kuopiossa katsomassa vuokra-asuntoa, jossa asui lääkäripariskunta. He olivat kotioloissa pukeutuneet sukkia myöten KYS:n leikkaussaliasuun.
6 kommenttia:
Heh, minun lääkärimieheni jätti tosiaankin lääkärintakin käytön kun yleni osastonsa johtajaksi, niin että teoriassasi voi olla perää. (Olin tyytyväinen koskaan täällä päin maailmaa sen takin pesin minä.) Mies väitti lukeneensa tutkimuksen jonka mukaan takin käytöllä ei ole "normaalioloissa" minkäänlaista vaikutusta hygienian suhteen - ei siis ole kyse leikkaussalista tai vastaavista verisistä olosuhteista.
Pakko kommentoida: potilaan näkökulmasta minusta olisi varsin miellyttävää, jos lääkärit pukeutuisivat omiin vaatteisiinsa. Voihan kaappiin ottaa varavärmeet, jos jotain yllättävää sattuisi käymään (aika useat lääkärit työskentelevät sellaisessa työssä, ettei suurtakaan roiskevaaraa ole).
Minusta oli mukavaa, että jälkikasvun neuvolalääkäri oli pukeutunut siviilivaatteisiin - pelkääväthän lapset usein lääkäriä vaatetuksen vuoksi. Eikä neuvolalääkäri tee mitään koiruuksia. Hänenkin olisi varmaan PITÄNYT käyttää valkeaa takkia, mutta eipä pitänyt, kiitokset hänelle siitä.
Ja jos niitä työtakkeja on oltava, niin voisi niissä panostaa mukavuuteen ja ulkonäköönkin - no, leikkausolosuhteet tietenkin erikseen. Mutta jos lääkärit pitävät leikkausvaatteita kotonakin, niin niistähän voi putoilla lasagnekikkareita umpisuolen entiselle paikalle. Vitsivitsi.
Niin ja joistakin ei olisi pitänyt koskaan tulla lääkäreitä...takitta tai ilman! Seula vuotaa ja pahasti!!!!!
Platon
Toivoisin ainakin parempia työasuja koko henkilökunnalle. Lääkäreitä on moneksi. Kaiken lisäksi joku saattaa olla tyytyväinen ja joku taas ei.
Kun lukee kaikista sairaalabakteereista ja on tullut muutamankin kerran käytyä Infektio-osastolla lasten kanssa, niin mielestäni jonkinlainen työasu tarvitaan, mutta eikö työnantaja pese työasut ja ovat vaihdettavissa aina likaantuessa?
Välillä puhtaista sopivan kokoisista asuista on pulaa. Tuskin kuitenkaan lasten infektio-osastolla, ainakin toivon niin.
Lähetä kommentti