torstai 25. syyskuuta 2014

Hedelmä


Käsittelimme hiljattain ydistyksemme kokouksen palautetta. Palautteen vapaamuotoiseen osuuteen oli joku naputellut haluavansa taukokahvinsa kera hedelmiä leivonnaisten sijaan. Aloin heti miettiä tarjoilun muuttamista. V sanoi taas viisaasti, että on mahdollista, että kaikki muut 99 kokouksen osallistujaa olivat tyytyväisiä marjapiirakkaan ja että vain yksi olisi halunnut hedelmiä sen sijaan. Se joka valittaa saa helpommin äänensä kuuluviin kuin se, joka tyytyväisenä vaikenee. Suunnittelimme seuraavan kokouksen tauolle leivonnaisten viereen lautasta, jolla köllöttäisi yksi omena. Sen viereen voisi laittaa lapun, jossa lukisi "Hedelmä".

Viime aikojen muotisairaus on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta. Taudin oireet ovat niin tavanomaisia, että niitähän on melkein kaikilla. Kukapa ei olisi väsynyt. On kiistelty siitä hoidetaanko kilpirauhasen vajaatoimintaa T4 vai T3 valmisteella. Tiedoitusvälineiden perusteella tulee sellainen vaikutelma, että lääkärit olisivat kovinkin erimielisiä taudin hoitoperiaatteista. Kukaan tuntemani lääkäri ei toimi hoitosuositusten vastaisesti. Kuitenkin niiden harvojen erimielisten lääkärien ääni pääsee lehtiin ja televisioon.

Se joka tuo toiveensa esille, saa äänensä helposti kuuluviin. Luullaan, että kaikki haluavat kahvin kanssa tauolla omenaa eikä mustikkapiirakkaa. Me jotka uskomme tutkimustuloksiin ja hoitosuosituksiin emme pääse esille suhteellisesti samassa mitassa kuin vastarannankiisket. Konfliktit myyvät hyvin ja siksi niitä liioitellaan ja rakastetaan tiedoitusvälineissä.

3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Yksikään endokrinologi ei määrää potilailleen jättiannosta teekolmusta - siihen tarvitaan verisuonikirurgi. Yksikään ravitsemustieteilijä ei käske syödä voita "lusikalla" - siihen tarvitaan ortopedi. Yksikään masennuksen hoitoon laajasti perehtynyt psykiatri ei tuomitse masennuslääkkeitä - siihen tarvitaan ultrajuoksija-psykologi. Hohhoijjaa. Tieto lisää - niin, tietoa ja ymmärrystä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Näin asia on. Nämä tyypit saavat kuitenkin huomattavan määrän julkisuutta ja tulee sellainen mielikuva, että lääkärit olisivat laajemmassakin määrin erimielisiä näistä asioista.

Hoo Moilanen kirjoitti...

En tiedä muusta kuin että omena ja kahvi ovat harvinaisen huono kombo!

Melkein yhtä järkkyä kuin se, että erehtyy juomaan appelsiinituoremehua hampaidenpesun päälle.