keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Poliisin kuivat silmät

Elokuvista voi jäädä mieleen epäolennaisia yksityiskohtia. Korealaisen Park Chan-wookin ohjaaman elokuvan Decision to leave  poliisi tiputtaa kostutustippoja silmiinsä. Tai ehkä se onkin oleellista. 

Elokuvassa ei tarvitse puhua englantia, että se menestyisi. Decision to leave elokuvassa kommunikoida koreaksi ja kiinaksi. Korealaiset repliikit on kirjoitettu valkoisella ja kiinalaiset keltaisella värillä. 

Elokuvaa on verrattu Hitchcockin Vertigoon. Onhan tässäkin rikoselokuvassa korkeita paikkoja (pilarimainen kallio) ja salaperäinen nainen, joka kertoo korkean paikan kammostaan. 

Mielenkiintoinen elokuva, vähän olisi voinut tosin tiivistää. 

Sairastin kahden päivän flunssan ensimmäistä kertaa pariin vuoteen. Vaikeinta flunssassa oli pysyä poissa urheiluharrastuksista. Muutenkin oli pinnariolo. Piti oikein muistutella itseään, että sinähän olet eläkkeellä. 

Lääkärilehteen tulee juttu Helsingin lääkäripäivillä järjestetystä Proosaklubista. Juttu on jo nähtävissä netissä. Ensimmäinen ajatukseni oli, että näytämpä rupsahtaneelta. Miksi omia kuviaan ei voi katsoa lempeästi, enhän toistenkaan kuvista vikoja etsi. 

Lehteen oli laitettu jotain siitä, mitä sanoin eutanasiasta. Eilen kävelyllä (kävin siis kuitenkin kävelemässä, vaikka kuntosalilta maltoin pysyä poissa) jalostin eutanasia-ajatusta, joka ei ole ihan omani: Kun lemmikkieläin kärsii parantumattomattomasta sairaudesta, eutanasia on suoritettava, muuten syyllistyy eläinsuojelurikokseen. Jos ihmiselle suodaan eutanasia samassa tilanteessa, niin se on rikos. 

Kuolema koskee meitä jokaista ja ansaitsemme arvokkaan kuoleman (ei suinkaan aina eutanasiaa). Translaki koskee pientä ihmisjoukkoa. Ymmärtääkseni laista äänestetään tänään. Toivon hartaasti, että laki menee läpi.

21 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Kyllä siinä translaissa jotain kynnystä pitäisi olla. Miten Suomen puolustuksen käy, arvaan että 20-30-40% miehistä laittaa täpän kohtaan "nainen", vain pankkitunnusten näpyttely tarvitaan, ja jää pois kutsunnoista!! Ja nykymaailmassa pitäisi asioiden mennä juuri toisinpäin eli parantaa puolustusta. Ja olisihan se lääkäreillekin lisätienestiä jos pitäisi edes kunnian ja omantunnon kautta tehdä diagnoosi transiudesta.

Toinen, hieman epäselvä minulle mutta jos naisilla on paremmat äitiysedut, jälleen nuo 20-30-40-50% saa itselleen paremmat edut. Tosin en ole varma tästä puolesta mikä on nykylaki.

Mitäs muuta, kertokaa jos olette viisaampia. Ne uimahallijutut voinee ratketa helpommalla, luulen. Tosin kyllä se naisia haittaa jos siellä karvaisia miehenköriläitä rupeaa näkymään samassa suihkussa. Saattaa mennä siihen että naisille tulee käytännön pakko peseytyä uimapuvussa, vähintäänkin.

Jos vedetään jotain Englantia ja Islantia esimerkeiksi, näillä ei ole asevelvollisuutta. Ei kelpaa vertailumaiksi!

Oikeasti, kun ollaan tähän suuntaan menossa pitäisi lapselle kirjata selvästi "x-geeninantaja" ja "y-geeninantaja" niin olisi jokin roti asioissa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jos mies haluaa välttää armeijan näin hankalalla tavalla (helpompiakin on!), hän joutuu elämään naisen henkilötunnuksen kanssa vuosia. Se tuottaa ongelmia vaikka matkustaessa, bussikorttia käyttäessä tai työtä hakiessa.

Vaikka mies transitioituisi naiseksi, hän ei voi tulla raskaaksi, joten se niistä äitiyseduista.

Geeneissä on variaatiota.

Transitio ei ole pikkujuttu, olen seurannut erästä rakasta ihmistä ja hänen transitiotaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tälläkään hetkellä ei henkilötunnuksen loppuosaa tarkasteta, kun mennään uimahalliin. Naisia (lähinnä nuoria naisia) häiritsevät ihan miehet, eivät transnaiset.

AuvoT kirjoitti...

Joo ei. En vähättele oikeiden transihmisten vaikeuksia, ja heille suotakoon muutos. Joka ei varmaan ole pikkujuttu, siis se kehonmuutos.

Kyse on liian helposti väärinkäytettävän lain hyväksymisestä. Kun se sosturva tunnushan on menossa sukupuolettomaksi, ja miten se nyt ketään vaikeuttaa onko tunnus nykyään mies vai nainen, onko se bussikortissa ongelma? Miten moni osaa sen tulkita mikä on kukakin. Tai työhakemuksessa johon sitä ei kai nykyään edes pidä laittaa. Esim meillä ei esimiehet tiedä alaisten sostunnuksia, tai syntymäaikaa.

Tämäpä on erinomaisen hyvä kiistanaihe.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Juridinen muutoshan se kuitenkin on. Kaipa se virallisiin papereihin merkitään? Mitä järkeä koko laissa muuten olisi? Se sukupuoli on merkitty henkilötunnukseen, koska on ajateltu sen olevan muuttumaton ja onhan se ainakin toistaiseksi käytössä (en kyllä ole varma onko se tarpeen). Voisitko itse kuvitella muuttavasi sukupuoltasi jonkun edun saadaksesi?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Niitä, jotka korjaisivat sukupuoltaan välttyäkseen armeijalta (siis ihan vain siitä syystä), ei varmaan armeijassa tarvita.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Olen ymmärtänyt, että yksi keskeinen parannus lakiin on lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksen poistaminen.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minustakin juuri tuo lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus on kauhean loukkaava asia. Eiväthän kaikki sukupuoltaan korjaavat edes halua mitään hormonihoitoja ja leikkauksia, joillekin taas ne ovat se tärkein osa muutoksessa.

En usko, että sitä noin vain leikitään omalla sukupuolella, eestaas, näin isossa asiassa, hassu ajatus. Kyllähän armeijasta saa vapautuksen psyykkisistä syistä, ja jostain tällaisesta täytyy olla kysymys jos tulee mieleen teeskennellä olevansa toista sukupuolta.

Olen myös sitä mieltä, että sukupuolen korjaamisessa tarvitaan psykologista apua, mutta kaikki eivät niin paljon kuin se mitä nykyään vaaaditaan, oliko se vuoden kestävä projekti.Tärkeää on kuitenkin, että keskusteluja on tarjolla.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Laki meni läpi!

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Olen tyytyväinen! Kävin oikein yhden kaverin kanssa kuoharilla, oli kyllä muutenkin tarkoitus tavata.

AuvoT kirjoitti...

Niin, jotta ei jää väärää mielikuvaa minusta ja muista keski-äkäisistä olutta ja makkaraa (vähän) nauttivista cis-miehistä niin kuohuksissani eilen en huomannut mainita, että lisääntymiskyvyttömyys ja lain kirjain "elää tämänmukaisessa sukupuoliroolissa" joutaa mielestäni romukoppaan. En siis kaipaa vanhaa lakia. Eilen Hesari raportoi jonkun tarinasta kun hän muutti sotuansa. Olipa mutkikasta. Nykylaissa on tosiaan tuo että sotussa täytyy näkyä sukupuoli. Sen vaihtaminen on melkoinen hässäkkä joten se tekee kyllä jonkin kynnyksen hommalle. Mutta se on keinotekoinen ja turha, mielestäni. Suosittelen lääketieteellistä diagnoosia tms jotta väärinkäytöksiltä voisi välttyä. Koska jos homma on liian helppo kyllä siitä ajanoloon tulee aivan "valtakuttuuria" että pääsee pois sukupuolestaan paremmille eduille.

Joo, se siitä. Pitäiskö siirtyä kommentoimaan eutanasiaa, englanninkielisiä elokuvia, flunssia, lääkärilehteä, oman peilikuvan katsomista ?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Voi olla. Kiitos kuitenkin selvennyksestä. En usko, että moisia "parempien etujen" käyttäjiä ilmaantuu.

Anonyymi kirjoitti...

Onko blogistin kaverilla menossa sukupuolen vaihto? Vai miksi kuoharilla piti käydä, semminkin kun lisääntymiskyvyttömys poistui vaatimuksista. No, kielellinen viisastelu sikseen. Ennen kuoharilla piti käyttää teuraksi joutavat urossiat ja oriit joista haluttiin helpommin käsiteltäviä ruunia. Kuohari myös toimitti sonneista härkiä.

Vanhoissa hetuissa oli etevää se, että sukupuoli, viralllinen ei koettu, näkyi ja oli siis helposti poimittavissa. Samoin ikä, syntymävuosi löytyi. Et voi uskoa kuinka paljon asioita utelee kaikenmaailman tilastolurjukset ja besserwiseröitivaltuutetut. On tullut väännettyä exceliin hakuehoja ja tietokantohakuihin SQL-lauseita. Sukupuolta ei ole ollut kirjattuna mihinkään, kun ei ole ilmeistä tarvetta. Mutta tilastonysvärit sitä vaativat. Kuinka moni 14 vuotias tyttö osallistui teknisen työn opetukseen, moniko 10 vuotias poika osaa tekstiilikäsitöitä kasin arvoisesti.

Nyt, kun tietosuoja kieltää liian tarkat luettelot ja hetu ollaan tyhjentämässä tiedoista, voin vain vaihingoniloisena eläkkeellä hekottaa kollegoille, että siinähän koetatte keksiä uskottavia lukuja. Mitä niillä oikeasti kukaan muutenkaan tekisi.

ICT-ukkeli

Anonyymi kirjoitti...

Tiukat vegaanit eivät hyväksy eläinten eutanasiaa (ihmisten kyllä, koska ihmiseltä voi kysyä haluaako kuolla avustettuna, vapaaehtoisesti).

Anonyymi kirjoitti...

ICT-ukkeli ei ole lukenut Heidin blogia tarpeeksi tarkkaan/pitkään.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Auvo T, olit jo oikeilla jäljillä, mutta tässä palasin taas vanhoihin luuloihisi "Koska jos homma on liian helppo kyllä siitä ajanoloon tulee aivan "valtakuttuuria" että pääsee pois sukupuolestaan paremmille eduille." - Ei tule ikinä valtakulttuuria. Tämä mielipiteesi muistuttaa sitä kohinaa, että jos homoliitot hyväksytään, niin kaikkihan sitä haluavat homostella.

Ja ICT-ukkeli, tuolla eläinvertauksellasi ei ole mitään tekemistä tämän tarnslain kanssa, ei myöskään sillä, mitä käsityötä koulussa valittiin ennen kuin käsityöt yhdistyivät yhdeksi oppiaineeksi. Minusta se jaettu oli parempi, koska siinä päästiin pitemmälle. Omat pojatkin ompelivat tekstiilitöissä itselleen hienot vuorilliset farkkuliivit. Nyt opetellaan ompelemaan pudonnut nappi paikalleen ja entisten pipojen ja lapasten sijasta virkataan tai kudotaan puikoilla joku pehmomato.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos Marjatta, en enää jaksanut vastata.

Anonyymi kirjoitti...

Kuohari on ammattinimike, ennenmuinoin kuoharin hommaa oli salvaa sikoja, sonninmulleja ja hevosia, kissojakin kai. Kuohari siis kuohitsi, ei kuohunut. Kuohari joi, kuoharia ei juotu.

Käsitöiden valinta ja valintojen tilastointi oli vain esimerkkinä nykyisen hetun yllättävästä hyödystä. Tilastoon ei välttämättä ole kirjattu biologista sukupuolta. eikä ikää. Mutta jos hetut on tiedossa voidaan helposti löytää väestöstä kohderyhmä tietylle tutkimukselle vaivaamatta kohdehenkilöitä. Välttämättä eivät edes tiedä olleensa mukana koko tutkimuksessa, jos tutkitaan vaikka alueen N 30 - 50 vuotiaiden naisten sairastavuutta munasarjasyöpään ei ole välttämätöntä tarvetta tavoittaa jokaista sopivaa henkilöä. SQL-lause noutaa maammekirjasta henkilöt - hetut ja samanlaisella tavalla löytyy rekisteristä sairastuneet - hetut, helppoa ja nopeaa.Jos jotain löytyy, tutkija sitten jatkaa.

Anonymiteetti on aika taattu, nimi löytyy vain maammekirjasta ja siitä lääketieteellisestä rekisteristä, jotka kumpikin ovat käyttöoikeuksiltaan valvottuja. Erilaisiin seulontoihin kutsutaan vastaavien hakujen peusteella, Auvo ei saa kutsua rintasyöpäkuvaukseen eikä Marjatta eturauhastutkimukseen vaikka asuisi oikealla alueella, on se nyky-hetu niin kamala.

Käsityötuntien tuotoksiani on mm. pipom sopiva appelsiinille, punainen flanellisika ja vasara, ei naulojen asentamiseen lainkaan sopiva. Unssin kaiverusvasara, siis semmoinen jolla sopii nakuttaa stikkeliä. Lukukauden viilamisen tulos. Porco Rosso hävisi harmikseni kesken tutkimuksen. Piti tutkia periytyykö punaisen sian pelko mutta se sika katosi. Serkkuni K pelkäsi hysteerisesi possua, tyttärensä A oli ilmetty äitinsä, ihan samat ilveet mutta sikatesti jäi suorittamatta. Mihin se possu katosi, ei havaintoa. Siinä meni se Nobel.

ICT-ukkeli

Anonyymi kirjoitti...

Potentiaalinen maanpuolustuksellinen ongelma on helposti korjattavissa: asevelvollisuus kaikille sukupuolille!

Käsittääkseni tällaista perustuslain muutosta ollaankin jo valmistelemassa - tai ainakin usealla eri taholla siitä käydään vilkkaahkoa keskustelua.

Anonyymi kirjoitti...

En usko minäkään.
Mutta ettei nyt menisi puurot ja vellit sekaisin (ja herneitä suotta nenään), uudessa laissahan on oleellista nimenomaan juridisen sukupuolen vahvistamisen ja lääketieteellisen korjausprosessin erottaminen toisistaan. Eli jatkossa voi ihan omalla ilmoituksella, ilman lääkärintodistusta yms. vahvistaa sukupuolensa Väestörekisteriin, jossa muutos sitten 30 vrk:n harkinta-ajan jälkeen korjataan kaikkiin tarvittaviin dokumentteihin.

Tämän sukupuolen vahvistamisen voi lain mukaan tehdä kerran vuodessa, useamminkin, jos vahvistamiselle on "painavat syyt". - En tosin yhtään tiedä, mitä nämä syyt voisivat olla. Sitäkin jäin miettimään, mitä sillä kuukauden harkinta-ajalla tarkoitetaan: hakijan itsensäkö vai Väestörekisterikeskuksen?!

Koska oman, oikeaksi koetun sukupuolen virallistaminen on nyt lakiuudistuksen jälkeen entiseen verrattuna käytännöllisesti katsoen ilmoitusluontoinen asia, on tietysti aivan johdonmukaista, että myös aiempi vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on poistettu.

Suomessa koko keskustelua on mielestäni tarpeettomasti vaikeuttanut se, että sukupuoli on aina sukupuoli - sen sijaan, että keskulteisiin biologisesta tai sosiaalisesta sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä jne. Englanniksi asia on heti paljon selkeämpi, kun tiskiin lyödään käsitteet "sex" (se biologia) ja "gender"! Nyt on sentään lakiin saatu määrite "juridinen sukupuoli".