Kuulun Facen Ragdoll-ryhmään, jossa käsitellään päivittäin kissojen vatsavaivoja. Joka kerran kun oksentelu tai ripuli tulee puheeksi, joku ryhmäläinen kehottaa heti viemään katin eläinlääkärille, sillä oksentelu ei kuulemma kuulu terveen kissan elämään. Kaikki tuntemani kissanomistajat korjaavat silloin tällöin kissan oksennuksia sängyltä tai lattialta.
Ryhmässä paheksutaan muiden kissojen ruokavaliota, sillä oma katti saa sitä eläinlääkäriltä hankittua muonaa, jolla on sisäfileen kilohinta. Jos pitäisimme omasta ja lastemme ruokavaliosta yhtä hyvää huolta, joutaisivat lääkäriasemat sulkemaan ovensa.
Olen nukkunut cpap -laitteen kanssa muutaman viikon. Ei se ihan helppoa ole. On hankalaa, kun herää yöllä ja nenää kutittaa ja letku on irrotettava, jotta saa raavittua nenäänsä siitä pienestä aukosta. Toinen ongelma on kampauksen tärveltyminen. Aamulla hiukset sojottavat miten sattuu.
On tässä maailmassa suurempiakin murheita. Olen lukenut lehdistä ilmastoraportista. Onneksi en ole alle neljäkymmenvuotias. Toisaalta lapseni ovat.
Kun sanotaan, että Suomessa pitäisi tehdä jotain, tuohtuvat suomalaiset ja sanovat, että täällä on tehty kaikki ja Kiinassa se ongelma piilee. Kun moititaan maanviljelijöitä, he loukkaantuvat. Yksityisautoilijat ovat myös herkkiä kritiikille. Autolla ajaminen on kansalaisoikeus, koska bussilla ei pääse ovelle asti. Sitten on turve, josta en jaksa edes kirjoittaa.
Yksikään poliitikko ei uskalla sanoa julkisesti, että pitäisi kuluttaa vähemmän.
7 kommenttia:
Kyllä minusta meidän pitää elää tässä yhteiskunnassa syyllistymättä ja moittimatta itseämme. Kaikkialla eletään yleensä sen mukaan mitä on milloinkin tarjolla.
Muutokset joilla hillitään ilmastonmuutosta ovat isompia, ja niitä tehdään muualla kuin ihmisten kodeissa. Suurteollisuus, maatalous, energia ja monet muut isot asiat vaativat kansallisia ja kansainvälisiä sopimuksia.
Harmi, että ilmastoraportin kolmas osa, jossa käsitellään keinoja ilmestyy vasta ensi vuoden puolella.
Koronan hoito on esimerkki ongelmasta, joka koskee kaikkia ja johon on panostettu hurjasti globaalisti. Samaa strategiaa tarvitaan ilmastonmuutoksen hillintään.
Toivottavasti kaikki maat sitoutuvat niihin keinoihin! On kuitenkin vaikea kuvitella, että voisimme jatkaa elämäämme näin, mutta voin olla väärässä. Ehkä sitä hiilidioksidia imetään ilmasta ja siirretään maaperään tms. Ja energiaa tuotetaan hiilineutraalisti (pelkään ydinvoimaa!). Tuntuu vaan, että jotain pitäisi tehdä heti.
Niin minustakin tuntuu, ja noista pienistä tehdyistä muutoksista olen kuullutkin eri paikkakunnilta, mutta tiedän, että ne eivät paljon vaikuta.
Kiina lupaa tulla mukaan, mutta perustaa koko ajan uusia hiilivoimaloita. Muutoksen rattaat pyörivät hitaasti, hyvä kuitenkin että muutoshalua jo on.
Kiinalaisia on turha syyllistää.
Jos kaikissa maailman maissa elettäisiin samanlaisessa kerskakulutuksessa kuin täällä pienessä Suomessa, yhden maapallon resurssit eivät riittäisi alkuunkaan vaan maapalloja pitäisi olla neljä!
Koska kukaan ei halua vapaaehtoisesti luopua mistään - saati alentaa pysyvästi elintasoaan - ilmastonmuutos jatkaa vääjäämättä etenemistään. Asiaan olisi pitänyt puuttua jo heti 1970- ja 80-luvuilla, jolloin siihen (ainakin joissain piireissä) havahduttiin.
On ihan ymmärrettävää,että kaikkiala muuallakin halutaan päästä samanlaiseen korkeaan - historian valossa suorastaan yltäkylläiseen - elintasoon, jollaisessa me länsimaalaiset olemme saaneet viime vuosikymmenet elää. Valitettavasti vain olemme toimineet huonona esimerkkinä ja antaneet samalla toisille turhaa toivoa. Realiteettihan on, että rajallista resursseista ei voi rajattomasti ammentaa.
Lajina ihminen ei tietenkään katoa minnekään, vaikka nykyisenkaltainen kulttuuri ja elämäntapa todennäköisesti katoavatkin. Kysymys kuuluu, mitä muuta maapallolta ehtii kadota ennen sitä?
Pieni Suomi - juuri niin.
Jos maapalloa katsotaan kokonaisuutena ja tutkitaan tilastoja, niin nähdään selvästi, mistä päästöt tulevat. Kyllä me Suomessakin voimme harrastaa sellaista, että alamme tiskata vadeissa ja käydä puskapissalla, jos siitä tulee hyvä mieli, mutta niillä toimenpiteillä ei paljon maapallon kokonaispäästöt vähene. Jotkut toimet joilla ihmiset luulevat auttavansa luontoa ovat päinvastaisia kuten esim. kaukaa tuotujen vegetuotteiden suosiminen. Pitää olla järkevä mieluummin kuin syyllistävä (tämä siis sinulle Anonyymi).
Ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin ilmiöihin on puututtava samalla kun toimitaan niin että muutos hidastuisi. On rakennettava hälytysjärjestelmiä ja teitä, jotka eivät helteissä sorru. Ihmisiä on siirrettävä pois sortumavaara-alueilta ja taloja rakennettava muutos huomioon ottaen, kuten helteisissä maissa on aina rakennettu talon sijainti, ikkunoiden koko ja suunta yms suunnitellen, viilennysjärjestelmiä on suunniteltava vanhoihinkin rakennuksiin.
Autokantahan on muuttumassa monessa maassa. Se on jo yksi askel eteenpäin. Energian lähteet, hiilinielut - keinoja on tiedossa ja varmaan uusia keksitään.
En olisi pessimisti tässä asiassa. Korjausliike on jo alkanut.
Vielä on pakko lisätä tämä. Muistin erään teinin nenäkkään kommentin siitä, että kyllä vanhusten hoivakodeissakin on osallistuttava ilmastotalkoisiin. Tämä kommentti oli vastaus eräälle toiselle joka vetosi innokkaisiin uudistajiin, jotka touhusivat, että lähellä kuolemaa oleville pitää vaihtaa heidän suosimansa lehmästä saatu kahvimaito kauramaidoksi.
Olen sitä mieltä, että Suomenkin on osallistuttava, onhan meidän jokaisen hiilijalanjälki kestämättömän suuri. Ehkä voitaisiin aloittaa pienistä jutuista. En esimerkiksi ymmärrä, miksi asuntojen pitää talvellakin olla niin lämpimiä, että voi käyttää hihatonta paitaa ja kävellä paljain jaloin. Tämä on nyt yksi esimerkki. Ehkä kulutustottumuksissa olisi korjattavaa. Minun ja Marjatan sukupolvi tuskin ostaa kertakäyttömuotia, mutta monet niin tekevät. Minun puolestani hoivakodin asukkaat saavat pitää kahvimaitonsa, tosin moni tykkää siitä kauramaidostakin.
Lähetä kommentti