tiistai 17. elokuuta 2021

Kuunnelmia

Afganistanin tilanne ahdistaa minuakin, mutta minulla ei ole siitä mitään omintakeista sanottavaa.

Kuuntelin Areenasta Heini Junkkaalan kirjoittaman ja ohjaaman ja Katja Küttnerin (Hesarissa oli tänään hänen 50-vuotishaastattelunsa) esittämän monologin Homoäiti. Homous on tässä kuunnelmassa sivuasia, kyse on lapsiperhearjesta. Tosin tapa, jolla kuopus saa alkunsa, on varsin hupaisa. Kuunnelmassa perheen esikoinen alkaa itkeä, ettei hän halua tulla vanhaksi. Minäkään en halua! Haluan tulla nuoreksi, lahjakkaaksi ja kauniiksi!

Moni on tänä kesänä kuunnellut Armi Aavikosta kertovaa audiodraamaa (Areena). Armi Aavikko-siinä välissä olin elossa -kuunnelmasarjan on kirjoittanut Kati Kaartinen ja ohjannut Antti Leino. 

Armi Aavikko voitti 1977 Miss Suomi tittelin, jonka jälkeen hän osallistui Dannyn kiertueeseen etsien uusia missiehdokkaita. Danny keksi, että missi voisi myös laulaa.  Armin ja Dannyn duona esittämä Tahdon olla sulle hyvin hellä olikin menestys ja toisaalta pilkan kohde. Inhosin kappaletta, enkä pidä siitä vieläkään. Kuunnelmasarja on kuitenkin kuuntelemisen arvoinen sekoitus fiktiota ja aikalaisten haastatteluja.

Kun Talibanin valtaan nousu näytti varmalta, ryntäsivät naiset ostamaan burkia (burghia?), koko vartalon ja kasvot peittäviä röijyjä.  Nyt tuntuu toivottomalta, mutta uskon kuitenkin, että joku ratkaisu keksitään, vaikka siihen menisikin aikaa. Tyttöjen kouluttaminen tuntuu yhä tärkeämmältä.

Ei kommentteja: