Poistin Facebook -kavereistani pari tyyppiä. He eivät ole tehneet minulle mitään pahaa, eivätkä kuulu äärioikeistoon tai foliohattutyyppeihin. He ovat menneet kuolemaan, joten he eivät enää koskaan vastaa Facen kysymykseen "Mitä mietit, XXXX?". He eivät enää lue päivityksiäni, eivätkä kommentoi niitä.
Entäpä, jos ihminen jatkaisi elämäänsä Facessa. Face julkaisisi vanhoja matkakuvia ja päivityksiä loputtomiin. Elokuva- ja kirjasuosituksia. Tallinnan risteilyjä ja lasten ylioppilasjuhlakuvia.
Jukka Aalho on kirjoittanut runokokoelman yhdessä tekoälyn kanssa (kielimalli GPT-3, tekoäly on keksinyt kokoelman nimenkin Aum Golly). Aalho kertoi kirjaprojektistaan Ruben Stillerin ohjelmassa.
Tekoäly voisi kuulemma kirjoittaa vaikka pienen artikkelin jostain aiheesta. Korvaako tekoäly jatkossa osan toimittajan työstä? Olen ymmärtänyt, että Hesari käyttää jotain tämän tyyppistä urheilutulosten julkaisuun.
Kun yhä useampi käyttää lukuaikapalveluja ja kustantamot saavat merkittäviä tuloja kirjasta vain jos se luetaan loppuun, voidaan tekoälyllä arvioida, minkälaiset käänteet pitävät lukijan otteessaan. Periaatteessa romaanille voidaan minuuteissa luoda useita erilaisia loppuja. Romaaneja saatettaisiin kustomoida jokaiselle lukijalle (kuuntelijalle) sopivaksi vaikkapa muokkaamalla kirjan luvuista lyhyitä tai pitkiä.
Tekoälyä voitaisiin käyttää kustannustoimittamisessa, nyt kun kustantamot hukkuvat käsikirjoituksiin. Kaipa se tekoäly erottaa hyvän kielen, sanojen runsauden, toistot jne. Nämä tuntuvat ehkä kaukaisilta asioilta, mutta tulevaisuus taitaa olla jo täällä.
2 kommenttia:
Uutisrobotit ilmaantuivat suomalaiseen urheilujournalismiin loppuvuodesta 2016 - tosin ensin ruotsin kielellä Pohjanmaan aviiseihin (HSS Median Rosalinda-robotti).
Yle sai omansa, Voiton, saman vuoden joulukuussa ja seuraavan vuoden tammikuussa Hesari uutisoi aloittaneensa kokeilun "artikkeleiden tuottamiseksi ohjelmallisesti”. Ne "artikkelit" olivat jääkiekkotuloksia ja ohjelman nimi Latoja.
Suuressa maailmassa tekoälyt ovat kirjoittaneet pieniä artikkeleja jo ainakin vuodesta 2014, jolloin Los Angeles Timesin Quakebot kertoi maanjäristyksestä vain 3 minuuttia järistyksen tapahtumisen jälkeen.
Todennäköisesti tulevien kunnallisvaalien datastakin raportoivat ihmisten lisäksi myös robottijournalistit. Mutta niin kauan kun tekoäly ei osaa muodostaa omia mielipiteitä, aineistojen analyysiin tarvitaan vielä sitä aitoa luomuälyä, ihmistoimittajaa.
Se, mitä tietokoneen algoritmi kullekin käyttäjälle tarjoaa, onkin sitten oma juttunsa. Testattiin tätä kerran Google-hauilla puolison kanssa ja saatiin samoilla hakusanoilla aika lailla erilaisia hakutuloksia. Kyllähän se vähän mietteliääksi veti.
Ehkä ne robotit ovat luotettavampiakin ainakin noissa urheilutuloksissa, sillä aina tulee virheitä kun ihminen siirtää tietoja paikasta toiseen.
Lähetä kommentti