maanantai 21. kesäkuuta 2021

Ystävyysmatka

 
 
Odotin Mäntän Gösta- museon Banksy-näyttelyn olevan pieni ja nolo, mutta se on laaja ja hienosti koostettu. 
 
Näyttelysalin seinään on sudittu epätasainen harmaa raita, jonka päälle Banksyn grafiikka-työt on ripustettu. Keskellä näyttelytilaa seisoo rouhea rakennelma, johon heijastetaan Banksyn kuvat sellaisina, kuin ne talojen seiniin on maalattu. Näyttelyssä on erinomaiset opasteet. 

Kaikki tietävät Banksyn kuvat, mutta nyt tajusin, miten paljon niitä on ja miten kekseliäästi hän käyttää populaarikulttuurin ja maalaustaiteen ikonisia töitä hyväkseen kääntäen ne kekseliäästi ihan omiksi kantaa ottaviksi teoksikseen.

Se, ettei näyttelyyn ole pääsymaksua, tuntuu taiteilijan hengen mukaiselta. Taidetta kaikkien saataville! Mäntän museoihin on (maksullinen) kuljetus Tampereelta. 

Mäntän kuvataideviikkoihin kuuluva Pekilon nykytaidenäyttely on nykytaiteen huvipuisto kolmessa kerroksessa jatkuen rakennuksen pihalle. Pistin tuon huvipuiston tuohon Anna Erikssonin kiusaksi. Ihan joka teoksen edessä en puhjennut itkuun tai kaatunut järkytyksestä lattialle. Paljon ajateltavaa kuitenkin sain.

Yövyimme Honkahovissa, joka on mainio majoitustila. Riittävän viileää ja hyvä sänky. Yhden hengen huone käytävällä sijaitsevine kylpyhuoneineen ja vessoineen maksoi 69 euroa/yö. Aamiainen oli hyvä. Aamu-uinti järvessä virkisti. Illalla saunoimme rantasaunassa. Göstan kasvismenu oli herkullinen, Honkahovin ruokatarjonnassa voisi olla kehittämisen varaa.  

Joskus oli vielä ystävyyskaupunkeja, joihin kaupungin tärkeät henkilöt tekivät matkoja. Tämä oli ystävyysmatka joka tehtiin neljän ystävän kesken. Julistan Mäntän ystävyyskaupungiksemme.4 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minulla on varaus ystävyyskaupunkisi näyttelyyn elokuussa. Odotan sitä innolla, koska se on minulla kesän ainoa turistimatka. Meillä on parin yön yöpyminen Jyväskylässä Alba-hotellissa.
Banksy kiinnostaa, samoin muukin Gösta-museoiden taide, josta olen vain lukenut ja monesti suunnitellut mennä katsomaan. Banksy ja korona (ei suunnitelmia ulkomaan matkoista) saavat nyt lähtemään.

Leena Laurila kirjoitti...

Lainasin Banksyn näyttelystä kootun kirjan A Visual Protest. Nerokas tyyppi todella, valtavan kekseliäitä oivalluksia noissa kuvissa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kyllä näyttelyssä kannattaa käydä. Suosittelen Göstan ravintolaakin, vaikka se on kohtalaisen hintava.

sorvatar kirjoitti...

Ystävä kutsui minutkin tuonne mukaansa tänä kesänö, joten hyvä kuulla, ettei ole pieni ja nolo. Mullakin ollut nimittäin tuo tunne, että jos näyttely onkin ankea. Kerran olen käynyt Tampere-Mänttä-bussissa. Bussi oli sillä kertaa aivan tupaten täynnä, ahdasta, mutta menihän se.