tiistai 21. joulukuuta 2021

Ei mitään salattavaa

Marttojen perinteinen neuvo kuului "Älä siivoa jouluksi kaappia jos et aio viettää siinä joulua" tai jotain sen tapaista. Googlasin Marttojen sivut, mutta en enää löytänyt tuota neuvoa. Jääkaappi suositeltiin siistittäväksi. Siivosin vetolaatikon, jossa säilytän jauhoja. Aion vetäytyä lootaan joulun viettoon. 

Mainostan taas kerran kirjaa, ennen kuin olen edes lukenut sitä loppuun tai tällä kertaa kuunnellut. Kirja on Mikko Hyppösen Internet (WSOY 2021). Hyppönen on tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja, joka kirjoittanut New York Timesiin ja luennoinut Oxfordin, Stanfordin ja Cambridgen yliopistoissa. Ei siis mikään turha tyyppi.

Kirjassa kerrotaan mm. internetin historiasta, tietoturvasta sekä roistojen ja poliisien toiminnasta. 

Tiesittekö muuten, että Linux on maailman eniten käytetty käyttöjärjestelmä (kuulostaa uskomattomalta, mutta näin on ja syy selviää kirjasta) tai että pankkiasioita on turvallisempaa hoitaa kännykällä kuin läppärillä ellei ole tapana hävittää kännykkää. 

Olen usein eksyksissä internetin kujilla. Tämän kirjan lukemisen jälkeen en enää sano "Ei minulla ole mitään salattavaa, joten ihan sama". En taida silti muuttaa tapojani, vaikka mitä ilmeisemmin kannattaisi. 

Yllättäen kirja on tosi mielenkiintoinen ja jopa jännittävä. Kuten nykyään tavataan sanoa: Vahva suositus!

Tampereen kaupunki lyhensi eilen toisen ja kolmannen rokotuksen välin kolmeen kuukauteen yli 60 vuotiaille ja riskiryhmille. Heti ilmoituksen jälkeen järjestelmät ruuhkautuivat. Koska aikoja tuli jatkuvasti lisää, sain lopulta aikaistettua rokotuksen tälle päivälle. Kävelyn kohde on siis tänään Hatanpää. 1 kommentti:

Leena Laurila kirjoitti...

Minulla on Martan joulukirja. Sen etukannen sisäpuolella on pikkuruinen ovi, jonka takana lukee "Siivoa komero jos aiot viettää siellä joulun".
Hyvää Joulua kaappeihinkin!