tiistai 8. helmikuuta 2022

Itsesensuuri

Silmälääkäri määräsi minulle A-vitamiinivoidetta iltaisin silmiin laitettavaksi. Voidetta pursotetaan alaluomen alle, jonka jälkeen kaikki näyttää samalta kuin televisio-ohjelmassa, joissa pyritään salaamaan rikollisen tai rikoksen uhrin naamataulu. Rasva pitää siis levittää vasta sängyssä, muuten kompastelee huonekaluihin, eikä löydä vuodettaan.  Jos joku kysyisi, "Onko auttanut?" vastaisin savolaisittain "Ei ole pahentanutkaan."

Pääsin vihdoin ihan oikeaan jumppaan. Ryhmässä oli käynyt merkittävä kato. Vain kourallinen innokkaita jumppasi voimakkaasti ilmastoidussa salissa. 

Zoomissa järjestetyltä kirjoituskurssilta minua jäi vaivaamaan eräs opettajan antama esimerkkilause. Hän pyrki opettamaan, että on parempi näyttää henkilön tunnetila kuin kertoa se.  Ei esimerkiksi kannata kirjoittaa, että joku on vihainen vaan että hän puristi nyrkin kiinni. Eikö nyrkki tarkoita juuri kiinni taivutettuja sormia. Jos käsi on auki, se ei mielestäni ole nyrkki vaan käsi. En sanonut mitään, sillä se olisi tuntunut saivartelulta. 

Tässä päivänä eräänä, päätin kirjoittaa kaiken mitä sillä hetkellä ajattelen. Se oli mahdotonta, sillä ajattelusta tuli heti liian tietoista. Yritin ajatella painokelpoisia ajatuksia, vaikka ei ollut tarkoitus julkaista sitä soopaa missään. Huomasin sensuroivani itseäni.  

Kiitos, kun sain taas kertoa nämä merkittävät asiat teille.

5 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Ei ole minusta saivartelua esimerkkisi. Tuommoisista yksityiskohdista hyvä kieli ja kerronta koostuu. Ei nyrkkiä puristeta kiinni, vaan käsi puristetaan nyrkkiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli mieleen: "Yksin kotona" saa kilpailijan:"Eksyin kotona". Sankarina eläkeläinen, joka eksyy kotiinsa, käytettyään rasvaa silmiinsä. Rakentaa nerokkaasti yöpymissuojan olohuoneseen, matoista ja sohvatyynyistä. Saa seurakseen kissan, nimeltään Torstai. Pelastuuko kenties savumerkkien ansiosta vai morsettaako avunpyyntönsä, patteria kolistelemalla vai valoja räpsimällä?

ITC-ukkeli

Anonyymi kirjoitti...

Nyrkki: käsiterä sormien päät kämmentä vasten taivutettuna.
(Kielitoimiston sanakirja)

Aika hurjaa, jos kirjoittamisen opettajan, kielenkäytön ammattilaisen, oma kielentaju horjuu noin pahasti.

Anonyymi kirjoitti...

"Hän puristi käden nyrkkiin" olisi minusta oikea ilmaisu.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

ITC-ukkeli villiintyy!

Nyt taidamme lopettaa tämän nyrkki-gaten tähän.