perjantai 15. joulukuuta 2023

Joulukalenteri (15. luukku)

Joka vuosi putkahtaa liuta uusia sanoja, joista Kotimaisten kielten keskus julkaisee poimintoja. Osa sanoista jää käyttöön, jotkut katoavat ikiajoiksi. 

Tiesittekö muuten, että selfie kuului vuoden 2013 sanapoimintoihin?

Tämän vuoden listassa jurnuttaa aivopesuri, hämmästyttää Barbenheimer (yhteisnimitys samaan aikaan ensi-illassa olleille, suuren suosion saavuttaneille Barbie- ja Oppenheimer-elokuville, ei tule jäämään yleiseen käyttöön!), ärsyttää dynaaminen hinnottelu, tuntuu petokselta hiihtomuusikko (ääniteknikko, joka lisää hiihtokisoista välitettävään lähetykseen sopivia hiihtämisen ääniä syntetisaattorilla, koska aitoja ääniä ei saa taltioitua kaikkialta ladun varresta), yllättää ihmisvastaaja, koirakärryt (ostoskärryt, joissa voi kuljettaa myös koiraa), liikuttaa musiikkitahto (lista musiikista, jota toivoo soitettavan itselleen, jos ei elämäntilanteensa vuoksi enää kykene ilmaisemaan tahtoaan), pelottaa pörssisähkö ja roadman. Eikä sitten enää pelotakkaan, sillä kaikelle on nimi.

Tänään joulukalenterin luukusta yllättäen pöllähtääkin kaunisääninen terveysaseman ihmisvastaaja nauhoitetun tiedotteen sijaan. Muistakaa kuitenkin, että joulukalenteri on vain satua.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Barbenheimerista tulee heti mieleen Trumputin! Kuka muistaa?!

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ryhdyin vihdoin googlettamaan. Englannin kielessä tämmöiset portmanteau-sanat (??) eli kontaminaatiot (lääketieteessä muuten käytetään kontaminaatio sanaa muussa merkityksessä) eli sanataskut ovat yleisiä. Vaikapa brunch on yhdistelmä sanoista breakfast ja lunch. Trumputin taisi liittyä Trumpin ja Putinin tapaamiseen Helsingissä.