sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Joulukalenteri (10. luukku)

Nyt lienee aika kirjoittaa joulukuusesta. Vai onko liian varhaista ottaa kuusi puheeksi?

Joulupuu on tasaoksainen kuusenlatva tai viljelty kuusipuu, joka sahataan ja pystytetään paraatipaikalle, ihan sitä tarkoitusta varten hankittuun kuusenjalkaan. Kuusi koristellaan ja valaistaan sähkökynttilöin. Variseva ranka kannetaan joulun jälkeen ulos ja asetellaan nojailemaan roskasäiliöiden viereen, josta se muutaman viikon kuluessa häviää. En tiedä minne. Jotkut erikoisuuden tavoittelijat valitsevat kuusen sijaan vaikkapa joulukatajan. 

Instasta olen huomannut, että eräät ovat jo koristelleet olohuoneensa muovikuusella, jollaista taas kunnon kuusipuristi ei voi hyväksyä ja se aiheuttaa somessa vihanpitoa puolin ja toisin. 

Lapsuudenkodissani kuusi tuotiin sisälle vasta jouluaattona. Siitä puhuttiin koko joulunaika. Isä muistaa minkälainen kuusi on ollut vaikkapa vuonna 1986. Kaikessa muussa pyrittiin säästämään, mutta ei joulupuussa. Jos kuusi kaikesta huolimatta osoittautui liian harvaksi, isä porasi puunrunkoon reikiä ja istutti niihin lisäosia. 

Tampereen Keskustorilla seisova joulukuusi näyttää minusta aina kenottavan pikkuisen vinossa. 

Tänään joulukalenterin luukusta ilmestyy aito valmiiksi koristeltu muovikuusi.

2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Keinokuusi lienee jo yleisempi kuin oikea kuusi. Nyt kun meillä on ollut keinokuusi olisko kymmeneisen vuotta, niin en vaihtaisi. Tuntuu jopa jotenkin oudolta, että sisään tuotaisiin puu, jonka mukana voisi tulla vaikka pieniä eläimiä.
Meillä on koristekuusi lattialla itsenäisyyspäivästä nuutinpäivään. Koristelen sen niin huolella,että en millään viitsisi heti purkaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Nyt on näköjään astiaan istutettuja kuusiakin ja sellaisen voi vuokrata. Istutetaan myöhemmin pellolle ja ehkä jos menee hyvin, vuokrataan taas.