tiistai 19. joulukuuta 2023

Joulukalenteri (19. luukku)

Ostin  lähikaupasta taateleita. Taateleilla on nyt kova kysyntä, ne ovat kausituote. En tiedä saako sellaisia kakkutaateleita kesällä.  Näinä päivinä taateleita on työläämpää hankkia kuin kannabista. 

Lähi-Salen nainen löysi hyllystä suorakulmaisen möhkäleen haluamaani tuotetta. Olisin mielelläni ostanut toisen paketin kotivaraksi. Jossain täytyy olla kone, joka puristaa kuivatut taatelipalmun hedelmät ryhdikkäiksi suorakulmioksi.  Joulun aikaan masiina litistää taateleita vuorokaudet ympäriinsä.

Lähikaupan nainen sanoi "Soitan huomenna haitaria täällä".  Oletan, että on kyse joululauluista, joita tulee nyt joka tuutista. Olen kaappijouluihminen ja salajoululaulukansalainen ja puhun joulusta sarkastiseen tyyliin, etten paljastuisi.

Jonakin vuonna kisattiin siitä, kuka onnistui pisimpään välttämään Whamin jouluhitin Last Christmas. Biisi näyttää olevan vuodelta 1984 ja sen on tehnyt jo edesmennyt George Michael, jonka alkuperäinen nimi oli Georgios Kyriacos Panayiotou.  

Oma joululauluinhokkini on Joulumaa, joka soi joskus Kuopion Sokoksella jatkuvasti. Säe Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan. Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan! saa minulla aikaan oksennusrefleksin. Mikä sitten on suosikkini? En osaa päättää.

Joulukalenterin 19. luukusta paljastuu täydellinen taatelikakku.

7 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Yksi minun joulunajan mielilaulujani on 'Tonttu', Viktor Rydbergin 'Tomten', jonka suomennos on todella kaunis, varsinkin tämä säkeistö:
Vaiti metsä on, alla jään
Kaikki elämä makaa,
Koski kuohuvi yksinään
Humuten metsän takaa.
Tonttu puoleksi unissaan
Ajan virtaa on kuulevinaan,
Tuumii, minne se vienee,
Missä sen lähde lienee.

'Mitkä ovat tontun tehtävät'on kiva.

Inhokkiani en osaa mainita, mutta niitä on paljon. Tuo puurokauha-laulu on yksi niistä ja sellaiset nyyhkyt, jossa säälitään mummoa yksin metsämökissään.

Pöllö kirjoitti...

"Tonttu" on minunkin lempijoululauluni!
Muistan kun lapsena sain joululahjaksi satukirjan "Yli vuorten ja laaksojen", siinä oli vähän erikoisempia satuja ja siinä oli tuo runo, kauniine kuvineen.
Runon on suomentanut Valter Juva ja luin ja luin ja luin sitä runoa moneen kertaan.
Kunnes lopulta keksin, mikä se Tontun pulma oikein on 😊

Marjatta Mentula kirjoitti...

Yksi kauneimpia "Mary did you know".

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kyllä kuivattuja taateleita, myös niitä puristettuja "harkkoja", saa ympäri vuoden - niihin ei vaan ehkä tule kiinnittäneeksi huomiota? Itse suuressa sokerinhimossani aina välillä ostan ja syön. Tosin omassa lähikaupassanikin lymyilevät joulusesongin ulkopuolella aivan alimmaisella hyllyllä niin, että niitä saadakseen joutuu menemään syväkyykkyyn.

Joulumaa-biisin (joka on tehty alunperin Niilo Tarvajärven - kuka muistaa?! - bisnesidean markkinointia varten) kuolematon kauha/rauha -riimi on itsensä Katri Helenan kynästä. Kun runosuoni tyrehtyi, Junnu Vainio auttoi tekstin loppuun, mutta Katri Helena on kuitenkin myös paitsi laulun alkuperäinen esittäjä, myös sen säveltäjä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Taatelikakku on tosi hyvää ja mietin usein miksi sitä leivotaan vain joulun aikaan.

Tonttu on tunnelmallinen joululaulu. Yksi joululaulusuosikkini on Joni Mitchellin River tai onko se joululaulu, luistelemisesta siinä ainakin lauletaan.

Leena Laurila kirjoitti...

Olenko sitten poikkeus, kun en tee taatelikakkua koskaan jouluisin, mutta kohtalaisen usein muulloin? Täällä Turussa ei ole mitään vaikeuksia löytää sitä puristettua taateliklönttiä milloin vain. Jouluksi teen sen englantilaistyyppisen hedelmäkakun.

Joululauluista suosikkini on the Poguesin Shane MacGowanin ja Kirsty McCollin Fairytale of New York. Sitäkin saa kyllä kuulla ihan riittävän usein ennen joulua. Inhokkeja on monta, niissä yhteistä on överiksi menevä imelyys.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Eikös Shane MacGowan kuollut hiljattain? Hieno biisi.