sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Joulukalenteri (24. luukku)

 

Partiolaisten joulukalenterin viimeisestä luukusta ei paljastunutkaan joulukuusta tai joulupukkia. Ennustukseni ei toteutunut. 

Blogijoulukalenterin jokainen luukku on ollut yllätys myös minulle. 

Joulu taitaa olla syntymän juhla. Lapseni vaimon syntymäpäivä on tänään. Onnea! En edes tiedä lukeeko hän tätä blogia. 

Kun ensimmäinen lapseni syntyi, olin vielä opiskelija. Silloin oli marraskuu ja pimeää. Tuntui kunnia-asialta, etten valittanut kipua, vaikka mieli olisi tehnyt. Kun lapsi oli syntynyt, tunsin sellaista onnea, jota on vaikea kuvata. Olin hengissä ja olin putkauttanut terveen lapsen savolaiselle synnytysosastolle. Lääkärinä ajattelen, että siinä kyse oli endorfiineistakin. Jos olisin tiennyt minkälaisen vastuun otin, en olisi ehkä ollut yhtä rohkea ja heittäytynyt lasten hankintaan. Uskalsin vielä toisenkin kerran ja olen siitä nyt iloinen. 

Siskoni lähetti tänä aamuna kuvan äitini hautakivestä ja sen edessä palavista hautakynttilöistä. Moni asia jäi äidin kanssa puhumatta. En juurikaan ajattele sitä, että äiti on kuollut, minä en vaan voi enää kysyä häneltä mitään. 

Valmistin somehittiä: leivinpaperille levitetään piparkakkuja ja niiden päälle erilaisia suklaalevyjä, hässäkkä työnnetään sata-asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Sulanutta suklaata vedellään jollakin (käytin haarukkaa) niin, että erilaiset suklaat sekoittuvat osittain. Päälle voi ripotella pähkinöitä, karamelleja yms. 

Suklaasta tuli todella äklömakeaa, eikä se oikein kelvannut edes vieraille. Kuvaa ehkä hyvin somemaailmaa, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Jätän tämän suklaahässäkän odottamaan sotaa, jota nyt Suomeen suorastaan manataan. Sitten kelpaa tämäkin eväs.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja kaipaan rauhaa koko maailmaan.  Voihan epätodennäköisiäkin kehityskulkuja toivoa. Toivominen on ilmaista, joulu on kallis.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suklaa suklaan ja piparkakut piparkakkuina! Joskus vaan ne kaikkein perinteisimmät asiat ovat parhaita.

Hyvää joulua blogistille ja kiitos sekä joulukalenterista että kuluvasta vuodesta!

Maritta K kirjoitti...

Kiitos joulukalenterista ja hyvää joulua,

ketjukolaaja kirjoitti...

Mielestäni lasten hankinta ja perheen perustaminen ovat sellaisia perinteiseen elämänmenoon heittäytymisiä ja polskahduksia. Herkkujen valmistaminen suklaasta ja piparkakuista on toisenlainen heittäytyminen ja polskahdus. Sen seuraukset eivät todennäköisesti ole kauaskantoisemmat kuin lasten hankinnan ja perheen perustamisen. Vaikea silti minun luomuälylläni ratkaista kumpi polskahdus olisi suositeltavampi. Mutta Hyvää Joulua nyt kumminkin!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kiitos joulukalenteristasi! Sitä oli kiva lukea.

Monet uudet ruokaohjeet ovat epäonnistuneita eri makujen sekoituksia. Yhtenä jouluna homejuustoa neuvottiin sekoittamaan perinteisiin herkkuihin, mm pipareitten päälle.

Lasten syntymät ja heidän olemassaolonsa on parasta, eikä kukaan ole niin oma ja niin tuttu kuin oma lapsi, vaikka minullakin nämä ovat jo keski-ikäisiä.

Rauha ja terveys ovat tärkeimmät, lasten ohessa, sekä oma rauha ja terveys että rauha ja terveys maapallolla. Nämähän ovat paljolti sidoksissa toisiinsa. Kiinassakin on herätty vihreään siirtymään ja edetään vauhdilla nyt kun ihmiset eivät enää pysty oikein hengittämään Shanghaissa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiinassa tehdään kaikki ne tavarat joita käytämme, vaatteet, koneet tai niiden osat, joten olemme tilanteeseen osallisia. Ostin juuri Marimekon laukun, joka oli tehty Kiinassa. Siellä valmistetaan Nanson takit ja neuleet. Electrolux- merkkinen silitysrauta oli sieltä, samaten kaikki elektroniikka. Olemme ulkoistaneet hiilijalanjälkemme Kiinaan. On tietenkin hyvä, että siellä tehdään nyt jotain ilmaston hyväksi.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Juuri niin, Heidi. Me olemme aivan liikaa sidoksissa Kiinaan ja sitä kautta syypäitä luonnon tuhoamiseen. Sekin Tiktok ja miestentuoksut - :D.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Totta!

Anonyymi kirjoitti...

Kiina ulkoistaa parhaillaan omaa hiilijalanjälkeään Afrikkaan, joten..?